Nieuws
  • Register

Tim Wellens heeft de 58ste editie van de GP de Wallonie op zijn naam geschreven.

Op ruim 40 kilometer voor de streep maakte Wellens met Gallopin, Maes en Benoot deel uit van een eerste waaier van 21 renners, waarna een volgende schifting voor een leidersgroep van acht renners zorgde. Op zestien kilometer van de meet demarreerde Wellens snoeihard en niemand van zijn medevluchters bleek in staat te kunnen volgen. In de finale bouwde hij zijn voorsprong uit tot meer dan een minuut zodat zijn winst nooit meer in het gedrang kwam. Voor de 26-jarige Belg is het de vijfde overwinning van het seizoen. Tony Gallopin werd één minuut later tweede, Tiesj Benoot vierde, Jelle Vanendert zevende en Bjorg Lambrecht negende.

Op het middaguur vertrokken de renners vanuit Chaudfontaine voor een tocht doorheen Wallonië. Na 15 kilometer ontstond een kopgroep van zeven renners met Edward Planckaert, Cordeel, Devriendt, Delfosse, Tasset, Leveau en Ruijgh. De leiders kregen een maximale voorsprong van 4’15, maar onder meer Lotto Soudal met stagiairs Emiel Planckaert en Matthias Van Gompel behielden de controle. Op 40 kilometer van de meet nam AG2R het initiatief om een waaier te trekken en even later vormden 21 renners een kopgroep, met Tim Wellens, Tony Gallopin, Nicolas Maes en Tiesj Benoot als vertegenwoordigers voor Lotto Soudal. Nadat eerst Tiesj Benoot met Dylan Teuns probeerde weg te geraken, was het even later de beurt aan Tim Wellens en Jan Bakelants, maar zes anderen kwamen terug. Op 16 kilometer van de meet achtte Tim Wellens zijn moment gekomen. Vanuit laatste positie sprong hij weg uit de leidersgroep en bouwde zijn voorsprong snel uit. De slotkilometers op de Citadelle de Namur waren een triomftocht voor de Belg, die in bloedvorm naar het wereldkampioenschap kan vertrekken.

Tim Wellens: “Ik voelde me de voorbije WorldTour-wedstrijden in Canada al zeer goed en ben blij dat ik hier heb kunnen bevestigen en mijn goeie vorm heb kunnen laten zien. We kwamen hier met drie leiders aan de start maar ik had al voor de koers aangegeven dat ik graag mijn kans wilde gaan. Ik wil zeker de ploegmaats bedanken voor alle inspanningen die ze vandaag geleverd hebben. Onze collectieve prestatie was top. Tiesj en Tony hebben in de achtervolgende groep perfect afgestopt, de stagiairs hebben zeer hard gewerkt om de vlucht onder controle te houden en Nikolas Maes heeft in de waaier alles gegeven om de voorsprong uit te bouwen. We wilden op de Côte de Lustin met de ploeg het verschil maken zodat we met een beperkte groep naar de volgende beklimming konden rijden. In de laatste zestien kilometer heb ik een tijdrit gereden. Ik heb meteen geprobeerd om het verschil te maken en daarna de voorsprong te behouden. Op drie kilometer voor de streep riep sportdirecteur Marc Wauters al dat de overwinning binnen was en de beklimming van de Citadelle de Namur was dan ook genieten. Ik heb hard getraind in functie van deze periode, trek met een heel goed gevoel naar het wereldkampioenschap en hoop de komende weken mijn goeie vorm te kunnen omzetten in nog enkele mooie resultaten.”

 

Citadelle du Namur

 

Minder goed nieuws van het blessurefront. Onderzoek in België heeft uitgewezen dat Jelle Wallays na zijn val in de Vuelta een breuk van het scafoide van de rechterhand heeft opgelopen, alsook van de zesde en zevende rib rechts. Voor de West-Vlaming betekent dit een inactiviteit van enkele weken en mogelijks het einde van het seizoen.

CoalaWeb Social Tabs

S5 Box

Login