Nieuws
  • Register

Je moet er de tijd voor hebben of er veel tijd voor nemen. Maar wanneer je de wereld wil rondfietsen in een recordtijd blijkt het al bij al nog mee te vallen.

Wanneer je met zo’n project begint is tijd de alles overheersende factor. We kijken eens hoe enkele van die recordjagers hun strijd tegen die tijd hebben aangegaan. De bedoeling is om in het Guiness Book of Records te komen en dat gaat niet zomaar want er zijn strikte regels. We nemen de laatste jaren eens onder de loupe.

 

James Bowthorpe 2009
Op 29 maart begint de 31-jarige James Bowthorpe aan deze onmogelijk gewaande onderneming. Verschillende mannen (nog geen vrouwen) waren hem al voorgegaan onder wie Mark Beaumont (die zich later in dit artikel nog zal presenteren) die op 14 februari 2008 al 194 dagen en 17 uur liet noteren. De tocht van Bowthorpe begint in Engeland, loopt dwars door Europa om dan via Istanbul de poort van Azië binnen te rijden. Azië was zonder meer het langste deel van de trip want landen als Iran, Pakistan, India, Thailand en Maleisië zijn nu niet bepaald klein te noemen. Via Singapore zet hij per boot koers naar Australië en Nieuw-Zeeland om dan opnieuw een beroep te doen op andere vervoersmiddelen dan de fiets om in Vancouver te landen. Na de tocht door Canada en de Verenigde Staten doet hij opnieuw een stukje Europa aan om via Portugal, Spanje en Frankrijk terug te komen in hartje Londen. De teller stopt op 29065 km in 175 dagen. Omgerekend circa 165 km per dag. Het moeilijkste aan zijn voorbereiding, buiten trainingen in de bergen van Canada en de Himalaya, is de uitstippeling van het exacte parcours omdat de verbindingen niet altijd evident zijn. Verder natuurlijk het materiaal. James kiest voor een Santos Travelmaster aangedreven met een riemoverbrenging. Deze onderhoudsvrije aandrijving hoef je niet te smeren en loopt altijd soepel. Conclusie: er blijft meer tijd over om te fietsen! Hij is dan de eerste testpiloot voor dit soort overbrengingen. Dan nog even over de Santos fietsen die volledig van de eerste spaak tot de laatste moer gebouwd worden naar de wensen van de klant. Een fiets moet emotie zijn! een manier van leven. Bij thuiskomst komt James op het BBC journaal. Hij had één probleempje gehad met een crank en verder wat lekke banden. James tevreden en Santos tevreden!

 

James recordhouder 2009 small

 

Nieuwe records

Dat moet sneller kunnen moet Julian Sayarer van het record van Bowthorpe gedacht hebben en hij fikst het karwei in juni 2010 in 169 dagen. Het blijft een uitdaging; Vin Cox schrijft op 1 augustus 2010 163 dagen, 6 uur en 58 minuten over (18225.7 mijl of 29.160 km). Alan Bate noteert drie dagen later op 4 augustus “slechts” 125 dagen, 21 uur en 45 minuten. Mike Hall voltooit op 4 juni 2012 de rondreis in 91 dagen en 18 uur. Na de rit verandert Guiness World Records de regels om de totale reistijd in te vullen en zodoende komt hij uit op 107 dagen, 2 uur en 30 minuten. Overigens een tijd die door Guiness niet gehomologeerd wordt. De eerste vrouw die in de boeken komt is Juliana Buhring die op 22 december 2012 eindigt in 152 dagen (inclusief de reistijd zoals geëist door Guiness). De tijden van Thomas Grosserichter (31 december 2012) en Lee Fancourt (13 juni 2014) worden niet erkend. Het huidige vrouwenrecord staat sinds 30 november 2014 op naam van Paola Gianotti. Zij reed de wereld rond in 144 dagen.


Record jacht van Mark Beaumont 2017

Welk record het ook maar is, het zet anderen altijd aan om dit te verbeteren. Zo ook de Schot Mark Beaumont die nu binnen een tijdsbestek van 80 dagen op een fiets van het Nederlandse merk KOGA de uitdaging aangaat. Het lijkt een kopie te worden van het boek van Jules Verne “De reis om de wereld in tachtig dagen”. Beaumont is op zondag 2 juli in Parijs begonnen aan zijn reis van 28968 km door veertien verschillende landen. Per dag zal hij in vier sessies van vier uur 386 km gaan overbruggen. Bedoeling is om het record van de Nieuw-Zeelander Andrew Nicholson uit 2015 dat op 123 dagen en 43 minuten staat met liefst 43 dagen te verpulveren.

 

Koga bike small

 

Hij zegt: “Ik wil de grenzen van het menselijk uithoudingsvermogen opzoeken en op deze manier bewijzen dat wat in eerste instantie onmogelijk lijkt écht mogelijk is”. Natuurlijk is het Nederlandse KOGA uit Heerenveen trots dat Beaumont gebruik maakt van een speciaal ontworpen en handgebouwde KOGA. Het bedrijf zegt: “We zijn heel blij dat Mark wederom voor KOGA heeft gekozen om zijn recordpoging te realiseren. Onderweg zal hij diverse uitdagende omstandigheden dienen te trotseren om zijn missie te volbrengen. We zijn ervan overtuigd dat onze KOGA zijn steun en toeverlaat is om het bestaande wereldrecord met meer dan 40 dagen te verpletteren. Bij het schrijven van dit artikel is Mark 65 dagen onderweg en heeft 23571 km afgelegd. Een sommetje leert dat hij nog 28968 minus 23571 = 4397 km heeft te gaan en hiervoor nog 15 dagen heeft. In plaats van 386 km per dag is 295 km per dag voldoende. Vanaf hier volgden we deze geweldige recordjacht dagelijks op de website van Koga.

 

 

Koga Marc B small

 


Op vrijdag 15 september om 11 u was Mark in Spanje en had hij net Madrid gepasseerd. Op dat moment was er 27.740 km afgelegd. Het is dan “dag 76” waar hij aan bezig is en hij heeft net zijn eerste van de 4 cyclussen afgelegd. Nog ongeveer 1230 km verwijderd van Parijs en zijn einddoel. Hiervoor heeft hij dus nog 3 dagen en ¾ tijd voor over om in 80 dagen rond te komen. Zal hij dat doel uiteindelijk halen? Je kan het resultaat zelf bekijken hier!

 

challenge map 2017 small

 

Tekst: Teus Korporaal

CoalaWeb Social Tabs

S5 Box

Login