Nieuws
  • Register

Zaterdag 14 oktober a.s. klinkt het startschot voor de nieuwste Nederlandse klassieker, de Tacx Pro Classic! En de officiële Europese sluitingsprijs.

De eerste Ronde van Midden Zeeland werd verreden in 1959. De wedstrijd, toen nog voor amateurs, werd verreden tussen Middelburg en Goes. Winnaar werd de in 2013 overleden Miel Verstraete uit het West Zeeuws-Vlaamse Eede. Door de afsluiting van het Veerse Meer kon in 1961 Noord-Beveland in het parcours worden opgenomen. Na de aanleg van de Zeelandbrug, volgde in 1965 uitbreiding naar Schouwen-Duiveland. Vanaf 1974 werd het een wedstrijd voor beroepsrenners. De bouw van de Oosterscheldekering (1976-1986) bood nieuwe, prachtige kansen voor de verdere ontwikkeling van de Zeeuwse ronde. Die had de primeur om hier als eerste overheen te rijden. Er kwamen nog rubber matten aan te pas maar toen werd al duidelijk dat deze negen kilometer lange stormvloedkering een heuse fietsuitdaging zou worden.

Naamswijzigingen

In 1998 werd de naam gewijzigd in DELTA Profronde, in 2008 in DELTA Tour Zeeland en in 2012 de Ronde van Zeeland Seaports. Vanaf dat jaar werd de wedstrijd afwisselend boven en onder de Westerschelde verreden.

 

Indrukwekkende erelijst

In 2015 werd de laatste Ronde gereden. In 2016 lukte het, wegens gebrek aan sponsors, helaas niet de koers te organiseren. Ondertussen had de wedstrijd een indrukwekkende erelijst opgebouwd met namen als Jan Raas, Gerrie Knetemann, Eddy Planckaert. Erik Zabel, Robbie McEwen, Niko Eeckhout (2x) en André Greipel. De laatste winnaar was Iljo Keisse. Slechts 20 renners reden de wedstrijd, die in heel slecht weer werd verreden, toen uit.

 

Tacx Classic Zeeland 2015 small

 

Nieuwe toekomst

Met de komst van de nieuwe hoofdsponsor Tacx ziet de toekomst van de Zeeuwse Ronde er weer zeer rooskleurig uit. De ambitie is om uit te groeien tot de tweede grote wielerklassieker van Nederland (na de Amstel Gold Race). Sponsor Tacx tekende een contract voor 3 jaar met een optie op nog eens twee jaar. Daarnaast zal Tacx, als sponsor van 7 WorldTour-ploegen (o.a. LottoNL-Jumbo, Etixx-Quick Step en Roompot-Nederlandse Loterij) zorgen voor een sterk deelnemersveld.

Parcours

De Tacx Pro Classic start op het Abdijplein in het centrum van Middelburg en zal finishen op Neeltje Jans, waar in 2015 de tweede etappe van de Tour de France eindigde. De wedstrijd begint op Walcheren (met o.a. een passage van de Boulevard van Vlissingen), gaat door Zuid-Beveland, naar Noord-Beveland en over de Zeelandbrug naar Schouwen-Duiveland. Om vervolgens via de Oosterscheldekering terug te keren op Noord-Beveland voor een korte ronde van 20 km. Dan volgt de 1e passage van de finishlijn, waarna nogmaals de ronde over Noord-Beveland gereden wordt. Tenslotte bereiken de renners na 200 km de finish.

Even stilstaan bij Wouter Weylandt

Direct na de start passeren de renners op de Dam het monument voor Wouter Weylandt, die hier in 2010, één jaar voor zijn overlijden, de derde etappe in de Giro won.

 

4. monument Wouter Weylandt Middelburg

 

Toertocht

Wielertoeristen kunnen vanaf Neeltje Jans, voorafgaand aan de profwedstrijd, de toerversie rijden (30, 75 of 129 km) die voor een groot deel over het wedstrijdparkoers gaat. Eerst jezelf inspannen en daarna heerlijk ontspannen de beroepsrennerskoers volgen, kan het mooier?

 

 

Toertocht Zeeland

 

 

 

Alle informatie over de wedstrijd is te vinden op www.tacxproclassic.nl en over de toertocht op www.tacxclassiczeeland.nl.

 

Tekst: Rens Klasse

 

CoalaWeb Social Tabs

S5 Box

Login