Nieuws
  • Register

De 105de editie van de Ronde van Frankrijk is deze voormiddag officieel voorgesteld. De Tour vindt in 2018 plaats van zaterdag 7 juli tot en met zondag 29 juli.

Voor de zesde keer gaat La Grande Boucle van start in de Vendée, in het westen van Frankrijk. Na een tocht van 3329 kilometer komen de renners aan op de Champs-Élysées in Parijs.

De eerste week krijgen de sprinters een aantal kansen voorgeschoteld, maar er zijn ook etappes voor punchers en klassieke renners. Op dag drie staat een ploegentijdrit van 35 kilometer gepland. De zesde etappe is er een dubbele passage over de Mûr de Bretagne en zondag, vlak voor de eerste rustdag, staat een kasseirit naar Roubaix op het programma. Vervolgens trekt het Tourcircus richting de Alpen. De elfde rit, slechts 108 kilometer lang, is er een eerste aankomst boven. Een dag later ligt de finish op Alpe d’Huez, na een rit van 175 kilometer met maar liefst 5000 hoogtemeters. Daarna gaat de route verder richting de Pyreneeën. De zeventiende etappe is een heel bijzondere, een bergrit van slechts 65 kilometer lang! De laatste zaterdag moeten de renners een individuele tijdrit van 31 kilometer afwerken met onderweg stijgingspercentages tot 21%, dus niet voor de zuivere specialisten. Zondag 29 juli is er de traditionele slotrit naar Parijs.

 

 

 

 

 

 

 

Marc Sergeant, sportief manager Lotto Soudal: “Zoals elk jaar zijn er een aantal zaken die in het oog springen. De eerste negen dagen wordt er veel langs de kust gereden, met veel kans op wind en dus waaiervorming. Dat zal uiteraard de nodige dosis nervositeit met zich meebrengen. De ploegen van de klassementsrenners zullen hun kopman willen beschermen en de ploegen van de sprinters zullen elke kans op een sprint willen grijpen die eerste week. Er zijn vijf ritten die op een sprint kunnen eindigen in het eerste deel van de Tour, waaronder drie in de eerste vier dagen. De etappes naar Chartres en Amiens, op dag zeven en acht, zijn ook sprintkansen. De etappe naar Roubaix is er een voor de echte kasseispecialisten, met maar liefst vijftien kasseistroken op het parcours. Voor ons als Belgische ploeg is dat een dag om naar uit te kijken, net als de waaieretappes. Dat schrikt ons niet af.”

“Na de tweede rustdag begint het klimwerk. Wij hebben geen klassementsrenner in onze rangen, maar wel renners die een lastig parcours aankunnen en wanneer ze in een lange ontsnapping zitten, voor de ritzege kunnen strijden. Denk maar aan Tiesj Benoot en Thomas De Gendt. Er zijn dan ook nog drie sprintkansen, met Parijs als orgelpunt.”

“Het is opnieuw een gevarieerde Tour met opvallend veel korte ritten. Het is een grote verbetering dat het aantal etappes boven de tweehonderd kilometer gereduceerd is, dat zorgt voor minder belasting van renners en personeel.”

André Greipel: “Het is altijd een mooi moment als het parcours voor de volgende Ronde van Frankrijk onthuld wordt. Ik heb de route al een eerste keer bekeken. De start in de Vendée ziet er mooi uit. In de eerste negen dagen liggen het gros van de sprintkansen. Ongetwijfeld wordt dat ook een nerveuze week, zoals gewoonlijk het geval is in de Tour. Bovendien is er veel kans op waaiers die eerste dagen, waardoor iedereen zeker vooraan zal willen zitten om het beslissende moment niet te missen. De kasseirit naar Roubaix is bijzonder. Daar kijk ik ook naar uit, maar dat is een etappe waar nog heel wat anderen kunnen en willen winnen. Ik zie in elk geval heel wat kansen volgend jaar en ik kijk ernaar uit om samen met een sterk Lotto Soudal-team de Tour te rijden. Ik zal er, zoals altijd, alles aan doen om in topvorm aan de start te verschijnen en mijn twaalfde ritzege na te jagen.”

CoalaWeb Social Tabs

S5 Box

Login