Nieuws
  • Register

Stel je moet iemand die niets van wielrennen weet, vertellen wie Alberto Contador is.

Wij geven je een aantal trefwoorden die je zou kunnen gebruiken: Spanjaard, 35 jaar (bijna 36), professional vanaf 2003, ronderenner, tweevoudig winnaar Giro d'Italia en Tour de France, drievoudig winnaar Vuelta a España, klimmer, vechter, aanvaller, durver, bijnaam El Pistolero, één van de grootste (hoewel niet zo groot van postuur) Spaanse wielrenners ooit.

Met zo'n opsomming geef je een aardig beeld van de persoon. Ter ondersteuning van je verhaal zullen al deze facetten naar voren komen in onderstaande hommage. Contador's ouders woonden aan de rand van Madrid in Barcarrota. Zoals ieder jongetje voetbalt hij in zijn jeugd en doet hij aan atletiek. Hij start in 1998 met zijn wielercarrière. In Pinto fietst hij als kadet en junior. In 2000 stapt hij over naar RVC Portillo en het jaar daarop komt hij als 1e jaars belofte bij Iberdrola Loinaz. Langzaamaan gaat hij daarna aan het profleven ruiken.

 

 

 

 

Once 2002-2003

Wie ooit door de Spaanse straten loopt komt overal de lotenverkopers tegen. Ook staan er her en der kiosken waar de ONCE loten te koop zijn. ONCE is de afkorting van La Organiszación Nacional de Ciegos Españoles en is een venootschap zonder winstoogmerk. Het staat symbool voor de Nationale Blindenorganisatie, de enige loterij in Spanje die georganiseerd wordt ten behoeve van het goede doel. In 1989 komt de ploeg in het wielerpeloton onder leiding van de excentrieke Manola Saiz. De wielervolgers zullen hem kennen doordat hij tijdens de tijdritten zijn renners van start tot finish vanuit zijn wagen vooruit schreeuwde. Contador komt in de nadagen van de ploeg bij ONCE. Eerst in 2002 als 19-jarige stagiair en in 2003 (wat ook het laatste jaar van de ploeg is) als professional. Al meteen in zijn eerste jaar boekt hij winst voor de ploeg in de 8e rit van de Ronde van Polen.

 

Contador ploeg Once

 

 

Liberty-Seguros 2004-2005

Saiz zet de Once ploeg voort met een nieuwe sponsor. In plaats van een gele wielertrui dragen Contador en zijn ploegmaten voortaan het blauw van de verzekeringsmaatschappij. Het seizoen begint nog enigszins redelijk met een vijfde plaats in de Catalaanse Week, maar in de eerste rit van de Ronde van Asturië valt hij zwaar en er worden bloedklonters in zijn hersenen ontdekt. Er volgt een zware operatie en het lijkt dat hij zijn pas begonnen carrière moet opgeven. Wonder boven wonder neemt hij in 2005 zijn plaats in de ploeg weer in en laat dan zien dat hij in de rondewedstrijden kanshebber is voor ritoverwinningen. Zijn overwinning in de 5e rit van de Tour Down Under noemt hij één van zijn mooiste zeges omdat het de eerste is na zijn operatie. Verder wint hij de eindklassementen in de Catalaanse Week, Ronde van het Baskenland en de Ronde van Romandië. Hij lijkt letterlijk en figuurlijk zijn weg te hebben gevonden.

 

Contador 2004 2005 Liberty Seguros

 

 

Astana-Würth 2006

Eind mei neemt Astana de sponsoring over van Liberty Seguros. Ploegleider Saiz maakt plaats voor Walter Godefroot. Na zijn ritzeges in de Ronde van Romandië en de Ronde van Zwitserland is het de bedoeling dat Contador zijn eerste Tour de France zal gaan rijden. Maar……. als gevolg van de Operación Puerto mag zijn ploeg niet starten. Er komt nog meer leed. Na de vierde rit van de Ronde van Burgos valt hij flauw en wordt vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis. In het seizoen 2006 komt hij niet meer in actie. Maar in 2007 komt hij terug en hoe!!

 

Contador Astana Wurth 2006

 

 

Discovery Channel 2007

Met de eindwinst in Parijs-Nice en de Vuelta a Castilla y León begint Contador op 7 juli in Londen aan zijn tweede Tour de France. Hoewel hij eindwinnaar wordt, zal deze editie in de herinnering blijven door het feit dat de klassementsleider Michael Rasmussen door de Rabobank ploegleiding na de 6e rit Gourette-Col d'Aubisque naar huis wordt gestuurd en meteen wordt ontslagen. Contador staat na deze rit op de tweede plaats op 03'10" en schuift automatisch op in het klassement. Eerder heeft hij al de 14e rit van Mazamet naar Plateau-de-Beille gewonnen, waar hij Rasmussen verslaat. Contador zegt na zijn zege: "Dit is een droom voor me, zeker met de vele Spaanse supporters aan de kant. Mocht ik in Parijs het podium halen, dan is dit echt fantastisch".

En het wordt allemaal realiteit! Naast de gele trui brengt hij ook de witte trui van de beste jongeren naar Parijs. Het verschil met nummer 2 Cadel Evans is slechts 23 seconden. Een Nederlandse verslaggever is sceptisch en schrijft: "Is hij een blijvertje? Of heeft hij geprofiteerd van het wegzenden van Rasmussen?" Achteraf weten we dat Contador in de komende jaren zelf het antwoord zal geven! Wanneer Discovery Channel ophoudt te bestaan gaat hij met ploegleider Johan Bruyneel naar Astana.

 

Contador 2007 eerste gele trui Discovery Channel

 

Wordt vervolgd... 

 

Tekst: Teus Korporaal

CoalaWeb Social Tabs

S5 Box

Login