Nieuws
 • Register

Dé vraag die ik, samen met vele andere wieleraddicten, misschien wel het meest krijg in het dagelijkse leven: "Waarom scheert gij uw benen?".

Het beantwoorden van deze vraag is soms wat omslachtig. Dat vraagt om een duidelijke en volledige uitleg.

 • Het versterkt de voordelen en het genot van een massage
  Een massage met heel wat haar op de benen is pijnlijk, heel pijnlijk zelfs. Voor zowel wielrenner als masseur zijn onthaarde benen gedurende een massage heel wat aangenamer. De vele haren laten de masseur niet toe een effectieve behandeling uit te voeren. Beide partijen tevreden.
 • Het verbetert de aerodynamica
  Het is bewezen. Een studie door Chester Kyle (professor-ingenieur-uitvinder en al jarenlang pionier in het gebruik van niet gemotoriseerde voertuigen) toont een aerodynamische verbetering van 0.6%, wat al gauw enkele seconden tijdwinst kan opleveren.
  Misschien verwaarloosbaar voor de niet competitieve sporter. Echter, voor een professionele wielrenner hangt het verschil tussen winst en verlies af van kleine details. In dit tijdperk van naadloos aansluitende 'skinsuits', de lichtste fietskaders en ultralichte carbonwielen is het kleine maar wezenlijke voordeel van geschoren benen niet te negeren.

 

 

 

 • Het maakt wondverzorging makkelijker en doeltreffender
  Iedere wielrenner maakt jammer genoeg vroeg of laat kennis met het ruwe asfalt. Het proper maken en verzorgen van huidwonden gaat dan een stuk sneller en eenvoudiger wanneer er geen haar het verwijderen van het vuil en het ontsmetten in de weg staat. Daarbovenop is het vervangen van allerlei verbanden met haartjes rond de wonde al helemaal geen plezier.
 • Vrouwen houden van gladgeschoren rennersbenen
  Hoewel ze graag de plaaggeest uithangen over het ontbreken van mannelijk haar, vinden vrouwen gladgeschoren rennersbenen vaak heel behaaglijk. De gespierde en vaak mooi gebruinde benen komen goed tot hun recht wanneer er geen haartjes de fraaie vormen verdoezelen. Heel wat vrouwen die gladde benen minder aangenaam vinden, maken vaak een associatie met een kaal, bleek en ongespierd lichaam. Echte rennersbenen mogen echter wel degelijk gezien worden, en dat kan het best zonder haar.
 • Het is traditie
  Misschien wel de belangrijkste reden waarom renners voor het eerst hun benen ontharen. Het scheren van beenhaar is een soort traditie om toegelaten te worden tot de wielergemeenschap en het toont aan dat je geëngageerd bent tot de sport. Trouwens, met een overvloed aan beenhaar opdagen in een serieuze groepsrit is zoals het dragen van een short in de kerk.
  Echte wielrenners scheren hun benen, ze mogen nu eenmaal gezien worden! :-)

CoalaWeb Social Tabs

S5 Box

Login