Nieuws
  • Register

Wanneer je in de wintermaanden voor langere tijd op Lanzarote verblijft, begrijp je waarom er zoveel professionele teams, triatleten, mountainbikers en recreatieve fietsers hier een kortere of langere tijd doorbrengen om te trainen.

Ideale weersomstandigheden, goede wegen als extra voor de moutainbikers een geweldig achterland en voor de triatleten een goede temperatuur van het zeewater. Voeg daarbij nog een gemiddelde temperatuur in januari/februari van zo’n 20 à 21 graden dan is er niets wat je nog thuis zou houden. De benen laten gaan en genieten maar! Met een maximale lengte van 62 km en een breedte van 21 km is het eiland gemakkelijk te overzien. Wij spraken Belgen, Fransen, Engelsen, Nederlanders. Zij komen hier allemaal naar toe om ieder op zijn eigen manier en naar de eigen mogelijkheden op de fiets te stappen. Wanneer je thuis al wat voorbereidingen treft is het prima te doen om letterlijk en figuurlijk je eigen weg te kiezen. Er dient wel rekening te worden gehouden dat wanneer je aan de kust verblijft je steeds moet klimmen naar het achterland. Aan te raden is bij de fietsverhuurder goed naar het verzet te kijken wat je zou kunnen draaien. Overigens bieden de fietsverhuurders ook tochten aan met een gids/begeleider. 

 

Lanzarote wegfietsen

 

Drietal suggesties
Het is maar met welke ambitie je naar Lanzarote komt: of om kilometers te maken of om ook nog wat van de „couleur locale” mee te nemen. Wij kozen voor het laatste en stippen in onderstaande drie suggestie-routes enkele zaken aan. Vanuit vertrekplaats Puerto del Carmen zetten we koers naar het noorden, het midden en het zuiden. Steeds routes van zo’n 80 km.

 

Lanzarote Mountainbiken

 

Route 1
Vanaf de kust is het eerste doel San Bartolomé en kiezen hier via de LZ 20 en LZ 30 richting Teguise. Van veraf zie je voor je al het hoge witte kunstwerk „Monumente al Campesino” (monument voor een boer) van de Lanzerootse kunstenaar César Manrique staan, dat hier in 1968 is geplaatst en is opgebouwd uit wit geschilderde watercontainers die vroeger op vissersboten werden gebruikt. Het stelt een boer voor met een ezel en een drommedaris. Bekijk het maar eens goed! Vervolgens komen we in Teguise aan, het stadje dat vroeger de hoofdstad van het eiland was. ‘s Zondags is hier een markt die heel veel bezoekers trekt. Met bussen vol worden de toeristen aangevoerd. Even buiten het dorp ligt het imposante Castillo Sante Bárbera, een oud verdedigingscomplex. De weg (LZ 10) die je nu richting Haría volgt vonden wij persoonlijk één van de mooiste trajecten.
Over een afstand van ruim elf kilometer met een gemiddelde van 3% gaat het langzaam omhoog. Het uitzicht dat je krijgt bij de Mirador de Haria (630 m.) is fenomenaal. Dan dalen naar Haría waar ook het landgoed van César Manrique ligt. We blijven dalen naar de kust bij Arrieta. Wie hier zin heeft kan nog even heen en weer over de LZ 1 naar Arizola op de noordpunt van het eiland. Via Mala, Guatiza, Taniche en Arrecife komen we weer aan de kust.

 

Lanzarote spectaculaire

 

Suggestie 2
We steken nu het eiland dwars over via Tias, Conil naar Tinaio en La Santa, waar ook het grote sportcentrum ligt. Hier stationeren zich vele fietsers/ sporters voor hun dagelijkse trainingen. Bij toeval komen we midden in een internationale vierdaagse mountainbike etappewedstrijd terecht. Dus ook maar een stukje landinwaarts gegaan om foto’s te trekken. Dit deel van het eiland waar we nu zijn, is redelijk vlak. Vanuit La Santa vervolgen we onze weg via Caleta Caballo, Soo naar Caleta de Famara, waar je zelfs nog straatjes met gewoon zand aantreft. Het landschap om je heen is zeer de moeite waard en de wind is je metgezel. Ten westen van Teguise komen we weer op de LZ 30 en via San Bartolomé en Tias bereiken we weer Puerto del Carmen waar de terrassen wachten!

 

DSC06035


Suggestie 3
In een grote bocht gaan we via Tias, La Asomada langs de wijngaarden met de cirkelvormige muurtjes bij La Geria en Yaiza naar de kust om tenslotte in El Golfo aan te komen. Hier moet je op de grote parkeerplaats even je fiets (op slot) neerzetten en even het pad naar boven oplopen naar één van dé bezienswaardigheden van het eiland. Plotseling zie je beneden een smaragd groen kratermeer omgeven door een rood-okeren rotswand. Moet je gezien hebben! Evenwijdig aan de zee fietsen we naar het zuiden. Bij Los Hervideros even de parkeerplaats oprijden om naar de golven te kijken die met veel geweld kapot slaan op de rotsen. Wanneer de weg naar links afbuigt zie je voor je uit de zoutvelden (Salinas de Janabio). Langs een weg die evenwijdig aan de LZ 2 loopt bereik je Playa Blanca. Aan de overkant zie je het eiland Fuerteventura liggen. Je bent weer op zeeniveau en dan moet je weer het achterland in richting Macot. Sluipend gaat het omhoog maar wanneer je rechtsaf slaat richting Fémes en Las Casistas de Femés moet je écht klimmen. De zwaarste klim van Lanzarote over een afstand van 5,63 km met een gemiddelde van 5.8%, maar… met een stukje op het einde van 23%. En dan…. dalen naar Puerte del Carmen.

 

Lanzarote klim2

 

 

The Iron Man

Sinds 1992 staat in Lanzarote een editie van The Iron Man op de rol: 3,8 km zwemmen, 180,2 km fietsen en de marathon van 42,2 km Wanneer je op het eiland bent zie je mannen en vrouwen in alle disciplines trainen. Wij hebben vooral oog gehad voor de bikers die als training hun ronde van 180 km over het eiland rijden. Wanneer je voldoende kilometers gemaakt hebt is dit een mooie afsluiting.

 

Kortom: Wil je in de wintermaanden fietsen? Boek één of meerdere weken Lanzarote en je begint optimaal aan het nieuwe seizoen!

 

Lees meer over Lanzarote in het volgende nummer van Cyclelive Magazine.

 

Photo Credits: Bueno Bike Lanzarote
Tekst: Teus Korporaal
Informatie: www.turismolanzarote.com
www.ironmanlanzarote.com
www.buenobike.wordpress.com

 

Fun Lanzarote

CoalaWeb Social Tabs

S5 Box

Login