Nieuws
  • Register

Wie vanuit Bédoin de Mont-Ventoux wil gaan beklimmen, passeert 150 meter na de lijn in het wegdek en het bord nul kilometer aan de rechterzijde een parkeerplaats. Dit is de plek waar voor velen de klim begint.

Op deze parkeerplaats, bij Chalet Reynard en uiteraard op de top hebben we een aantal mannen en vrouwen gevraagd waarom men de Reus van de Provence opfietst. Bij elkaar goed voor een twaalftal korte impressies. De Nederlandse oud-coureur Peter Winnen vatte het waarom in zijn voorwoord in het boek „De Kale Berg” als volgt samen: „Al is het maar om de held van je moeder te worden”. Met deze wetenschap gaan we op pad.

 

Vertrekkers in Bédoin

Hier is iedereen nog vol goede moed. Hier worden de fietsen uitgeladen en in elkaar gezet, hier worden de bidons gevuld en de reepjes in de achterzak gedaan en wat nog veel belangrijker is: hier wordt ook een dosis moed verzameld.

 

Waarom de Mont-Ventoux opfietsen?

 

Ventoux

 

Katleen C. uit Gent

„Mijn motivatie is dat ik als vrouw niet onder wil doen voor de drie mannen met wie ik op pad ben. Ik wil bewijzen dat ik als vrouw ook zo’n berg kan beklimmen. Het mooiste is als ik in de klim één of meer van de mannen zou kunnen voorbijsteken. Het is de bedoeling dat we ook de klim vanuit Malaucène en Sault nog een keer doen. Ik ben klaar om het karwei op te pakken.”

 

Patricia V. uit De Klinge
„Ja, ik vraag me ook af: Hoe zot kunde zijn. Elk jaar fietsten we twee of drie keer de Ventoux op en tot nu toe is alles naar wens gegaan. Het mooiste is dat je na afloop een paar flessen Côtes du Ventoux kunt opentrekken, want gezelligheid behoort toch ook bij het fietsen?
Het fietsen op zich is geen probleem. Jaarlijks maak ik zo’n 10.000 kilometer”. Alle optimisme ten spijt zegt ze als ze opstapt: „En nu gaan we sterven.”

 

Jan V. (49) uit Temse
„Ik weet niet of het afzien wordt, maar een mens wil nu eenmaal zijn grenzen verleggen. Het wordt of morgen nog een keer of nooit meer. Mijn broer is ook bij ons groepje en je denkt waarom zou ik ook eens niet een keer meegaan. Al mijn vijf broers hebben gekoerst. Zoek het maar eens op op google. Ik ben de jongste en heb het maar rustig aan gedaan maar nu sta ik hier in Bédoin en ga ik de Ventoux op. Het zal volgens mij wel lukken."

 

Paul J. (60) en Marina V. uit Mol
„Wij zijn in Villes-sur-Auzon met vakantie en hebben gisteren Sault-Chalet Reynard gedaan, vandaag dan BedoinChalet Reynard en morgen is het bedoeling naar de top te fietsen. Twee dagen trainen en de derde dag de apotheose”. Paul laat trots zijn nieuw verworven fiets zien die hij heeft overgenomen van prof Yannick Peeters, wiens naam nog op het kader staat. Paul heeft vorig jaar met zijn wielergroep Van Hees Metalen uit Mol/Lommel de Ventoux
beklommen. „We zijn beiden behoorlijk getraind. Voor ons is klimmen ontspannend fietsen: één weg en steeds maar rechtdoor. We genieten ervan en daar gaat het om."

 

Sven V. (24) uit De Kwakel (Ned.)
„Mijn vader was een fanatiek sporter en is een paar jaar geleden op 50-jarige leeftijd aan AlS overleden. Vorig jaar heeft mijn moeder aan deze klimtocht meegedaan. nu zijn we hier met een zes vrienden. We zijn niet allemaal even sterk dus gaat ieder voor zich maar wel met één doel: alles voor mijn vader en gelden bij elkaar brengen voor verder onderzoek. Ik draag op dit moment zelfs zijn zonnebril”. Zijn moeder luistert goedkeurend mee wanneer haar zoon zijn verhaal doet. Even later komen we in de klim één van de vrienden tegen. Hij ligt op het wegdek en wordt langdurig gemasseerd en moet uiteindelijk in de bezemwagen.

 

Lex I. (40) en Bart V. (40) uit Lommel
„Wij beklimmen de Mont-Ventoux om onze midlifecrisis goed in te zetten. Dit jaar zijn we beiden veertig jaar geworden. Eerst waren we passief wielerliefhebber, nu zijn we actief met de wielrennerij bezig. Het is de eerste keer dat we de Ventoux proberen te beklimmen. We zijn voorzichtig aan in Sault gestart en zullen wel boven komen. Je ziet altijd alles op de televisie. nu willen wij het zelf ook wel eens een keer meemaken”.

 

Clare N. (45) uit Napier (Nieuw Zeeland)
“We zijn hier met een groep Australiërs en nieuw Zeelanders op uitnodiging van een Australische vriend die 61 jaar is geworden. Voor zijn dood (maar hij is springlevend) wil hij met zijn vrienden de grote cols in Europa gefietst hebben. We zijn al op de Col du Galibier en l’Alpe d’Huez geweest en nu vandaag de Mont-Ventoux. It is beautiful, I like it”.

 

... en jij?? :-)

 

Mont Ventoux Bedoin

 

CoalaWeb Social Tabs

S5 Box

Login