Nieuws
  • Register

Na het spektakelstuk van de Strade Bianche over de stoffige wegen in Toscane staat een week later in een geheel ander decor de Ronde van Drenthe op de dames te wachten.

Start en finish in Hoogeveen (Ned). Het parcours is jaarlijks ongeveer gelijk. Midden in Drenthe ligt bij Wijster bij de vuilstortplaats een flinke bult, in de volksmond de VAM Berg (VAM=Vuil Afvoer Maatschappij) genoemd. In de koers heet de bult Col du Vam. What is in a name? De wedstrijd passeert hier driemaal en even zoveel keer is er op de top een sprint.

 

Verder kenmerkt de Ronde van Drenthe zich door een aantal keienstroken. Het zijn geen kasseien zoals we die in Vlaanderen en Noord Frankrijk kennen maar stenen die in de ijstijd uit Scandinavië naar de lage landen zijn gekomen en later zijn gebruikt als verharding van de wegen. Gelukkig zijn een aantal van deze authentieke stroken o.a. in omgeving van Borger, Exloo en Odoorn bewaard gebleven en vormen nu een "attractie" in het parcours. Mede daardoor is de Ronde van Drenthe uniek te noemen. Nu men in de WorldTour zit is een vooraanstaand deelnemersveld verzekerd.

 

wb10

 

Winnaressen Ronde van Drenthe voor wereldbeker

2007 Adri Visser (Ned.)

2008 Chantal Beltman (Ned.)

2009 Emma Johansson (Zwe.)

2010 Loes Gunnewijk (Ned.)

2011 Marianne Vos (Ned.)

2012 Marianne Vos (Ned.)

2013 Marianne Vos (Ned.)

2014 Elizabeth Armitstead (GB)

2015 Jolien d'Hoore (B.)

 

COOKSON AND DHOORE

 

Tekst: Teus Korporaal

www.rondevandrenthe.nl

CoalaWeb Social Tabs

S5 Box

Login