Nieuws
  • Register

Hordes toeristen hijsen zich langs de flanken van de Tourmalet naar boven. De dertig kilometer verderop gelegen Col des Tentes staat daar helemaal mee in contrast.

Hier regeert rust en natuur. De naam van de col klinkt minder spectaculair maar de beleving is daarom niet minder intens. Deze col is bijvoorbeeld nog nooit gesolliciteerd als aankomstplaats voor een etappe van de Ronde van Frankrijk of voor een massabeklimming in het kader van één of andere cyclosportieve wedstrijd. De col slingert zich naar één van de mooiste plaatsjes op deze planeet: La Cirque du Gavernie. Deze site is opgenomen in de lijst van de beschermde gebieden van de Unesco. Je waant jezelf er in een heuse theaterzaal waar de natuur zijn vrije gang gaat. In het midden heb je een fantastisch zicht op waterval van de Gavernie, die 422 meter hoog is. Een groot gedeelte van het jaar is deze waterval bevroren en vormt zij een prachtige gletsjer. Daar ligt ook de bron van de Gave de Gavernie die beneden in de vallei uitmondt in de Gavernie de Pau.

 

Gavarnie Cirque


Zij die de Vallée des Gaves dikwijls uitkiezen als hun uitvalsbasis voor fietstochten beklimmen de berg regelmatig en dit vooral vanwege de schoonheid van de landschappen. Boven op de top van de Col des Tentes staat u op één van de allermooiste plaatsen van de Pyreneeën, die een fantastisch zicht geven op de andere bergen waarvan de toppen tot 3000 meter hoogte reiken. De laatste kilometers van de col klimmen minder stijl en liggen middenin het Parc National. Je kan er genieten van het aanschouwen van de speelse marmotten die het gebied bevolken. De Col des Tentes, maken van La Vallées des Gaves samen met de in de buurt liggende cols zoals Le Tourmalet, Luz Ardiden en La Hautacam, een ideale
fietsbestemming. Je kan je fi etstocht er elke dag laten variëren en kiezen voor een legendarische zo niet voor een meer intieme col.

 

Kenmerken van de Col des Tentes:
Hoogte : 2208 meter
Lengte van de klim vanuit Saint Sauveur: 31 kilometer
Hoogteverschil: 1497 meter
Gemiddeld stijgingspercentage: 4,9%
Maximaal stijgingspercentage: 10,7%

 

Voor fietstochten in de Pyreneeën klik hier!

 

centcolsmain

S5 Box

Login