Nieuws
  • Register

Als aperitiefje, wat moet kunnen in de strada del vino, starten we onze week vanuit Cles naar de wijnvelden van Alto Adige.

Fietsend door de prachtige wijngaarden van Mezzalombardo en omstreken trekken we richting Passo Mendola. Niet de hoogste, maar ook zeker niet de gemakkelijkste klim uit ons aanbod. Ook de kleinere col in Caldaro dienen we te verwerken. Een rit om te genieten van de natuur, en gelijktijdig de benen op te warmen voor de volgende dagen. Fietsen en wijn het gaat hand in hand in Italië. Naast één van de beste fietsgebieden uit de laars, biedt Trentino ook een pallet aan aangename topwijnen uit de regio. Fietsen langs en door de wijngaarden is dan ook een zaligheid die te combineren valt met het betere proefwerk. Wij lichten de meest gekende wijnen uit de regio even toe: De wijnen van Nosiola en Vino Santo, Marzemino en Teroldego rotaliano, Müller Thurgau en Trentodoc zijn allen gekend voor hun topkwaliteit. De verschillende bodems dragen bij aan het ontstaan van unieke wijnen, die door de wijnmakers uit Trentino gevormd worden tot een kwaliteitslabels die de wereld veroverde en niet zelden gaan lopen met de belangrijke prijzen uit de wijnwereld.

 

trentinometdefiets small


Vanaf het Gardameer aan de randen van de Valle di Cembra, zijn wijnranken een essentieel element in het landschap van Trentino. De verschillende klimaten en het geduld van de wijnmakers produceren unieke wijnen. Er zijn drie inheemse druivenrassen: Nosiola, is een witte druif waar de gewaardeerde Vino Santo van gemaakt wordt; Marzemino is een rode druifsoort waar deze gelijknamige rode wijn van wordt gemaakt die door Mozart genoemd wordt in zijn Don Giovanni.
Ook de Teroldego druiven, die op de wijngaarden groeien bij de Piana Rotaliana op zo’n 300 meter hoogte leveren fameuze wijnen uitTrentino. Bovendien vindt de overbekende Zwitserse Müller Thurgau druif hier ook de perfecte ondergrond.
De Trentodoc Spumante is de gekende schuimwijn uit Trentino. De klassieke Italiaanse methode vond hier zijn oorsprong en heden ten dage zijn niet minder dan 41 mousserende wijnproducenten lid van de Edmund Mach Foundation, die de Trentino wijnindustrie en meer bepaald de Trentodoc Spumante ondersteunt.


Voilà nu we dat weten kunnen we hop die fiets op en genieten maar! Vergeet vooral onderweg die drinkbus niet te vullen! Schol!

 

In het spoor van de Giro

L’anello del Brenta

Na de opwarmer langs de wijngaarden, vangen we deze 115 km lange trip opnieuw aan vanuit Cles in de andere richting. Na 40 km krijgen we een eerste stevige klim naar Andalo voorgeschoteld - aankomst in de Giro 2016 - Vandaar dalen we af naar het schitterende meer van Molveno om via Stenico en de Passo Daone (niet op de grafiek - vorig jaar op programma Giro) door te stomen naar Madonna de Campiglio. In totaal doe je zo een goede 45km klimwerk met drie Girocols!

 

andalo small

 

Legendarische beklimmingen

Wil jij in de voetsporen treden van grote kampioenen van de Giro d’Italia of de Giro del Trentino zoals Francesco Moser, Maurizio Fondriest of Gilberto Simoni? Wel in Trentino kan je genieten van de zogenaamde Legendary Climbs, waarbij iedere klim een uitdaging is.
Zo is er de Salita Passo-Pordoi waarbij je een hoogteverschil van 800m overwint. Kijk je ogen uit onderweg met panorama’s over het Sella en het Sassolungo massief, twee van de meest bekende pieken van de Dolomieten. Of kies je voor de Salita Trento-Monte Bondone? Deze uitdagende klim die 1450 HM overbrugt is jaarlijks het toneel van een race ter ere van de Luxemburgse fietslegende Charly Gaul. In 1956 won hij de etappe en de Giro d’Italia in extreem lage temperaturen en sneeuw. Getuigen van zijn overwinningen zijn dit absoluut niet vergeten en om deze reden gaan jaarlijks 3.000 fanatiekelingen dezelfde uitdaging aan.

 

MEER INFORMATIE
Voor iedereen die meer wil weten over de immense mogelijkheden en de fietsreizen vanuit België naar Trentino, neem contact op met Guy Van Meeuwen: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

 

Mobiel: 0032 475 34 92 85 of klik op www.visittrentino.it!

 

trentino fietsen

CoalaWeb Social Tabs

S5 Box

Login