Nieuws
  • Register

Kroatië behoort nog niet tot de meest populaire (winter) fietsbestemmingen, maar als de logica gerespecteerd wordt zal daar ooit verandering in komen.

Kroatië kan op alle vlakken concurreren met het zuiden van Spanje.
Meer dan 2700 zonuren per jaar, mediterraan klimaat, een prachtige kustlijn en uitgestrekte bergketens. Bergen tot 1.800 meter hoogte reizen op uit de zee, maar ook het laaggebergte en middengebergte is nooit ver af ... en wat nog belangrijker is voor een fietser: talloze uitstekende wegen en bergpaden!

 

Op zoek naar een alternatieve bestemming om onze trainingen op te drijven in het volle winterseizoen ontdekte Cyclelive Magazine het gebied van de tweede grootste Kroatische stad: Split.
Het is eind december en de thermometer duidt 18° aan. We kunnen een geheimzinnig lachje niet onderdrukken wanneer we vlak voor kerstmis opstaan onder een stralende zon, terwijl op dit moment de straten in het gekende Spaanse Calpe en omstreken onder water staan. De renners in Calpe kunnen natuurlijk altijd hun conditie bijspijkeren door in een roeibootje te stappen, maar wij verkiezen hier in het zonnige Kroatië een lekker ritje met de fiets in deze temperatuurtjes.
We starten onze trainingen vanuit een uitstekende groepsaccommodatie in de Omis Riviera: Appartementen Agava & Mirjana.

Omis is een prachtige stad aan de kust, 18 km van Split. De stad heeft een zeer rijke en lange geschiedenis. De Romeinen ontdekten ruim 2.000 jaar geleden de unieke omgeving rond de stad en lieten het zich daar goed bevallen.
De stad ligt aan de voet van de bergen, het heeft een prachtig zandstrand en in de zomer is het een zeer populaire vakantiebestemming. Wat van al dit natuurschoon nog het meest in het geheugen gegrift wordt is de prachtige canyon van de rivier Cetina, die in de zee uitkomt in het centrum van Omis.
Aan de overkant van de zee, aan de andere kant van Omis zie je het eiland Brac liggen, waar de organisatie van Apartments Agava & Mirjana, cruises per boot aanbieden rond de honderden eilandjes die voor de kustlijn liggen. Hier moet je zeker gebruik maken van één van de overzetboten en je fiets meenemen om een aantal van de eilanden per fiets te ontdekken. Ze liggen allemaal als parels op de zee. Met al de eilanden die Kroatië rijk is, heeft het land een onwaarschijnlijke lengte van 5.835 kilometer kustlijn. Achter elke bocht en op elk eiland ligt weer een ander geweldig zicht op het diepblauwe water van de Adriatische Zee.

 

Vanaf de kustlijn naar een hoogte van 1.762 meter

 

kroatie sveti jure

 

Als je niet genoeg krijgt van de adembenemende uitzichten op de zee en je bent al genoeg getraind om een echte berg op te rijden, dan raden wij je aan om een training op de weg “8” in de richting van Makarska te starten.
Het is altijd op en neer, dus voordat je het weet heb je bijna 1.000 hoogtemeters verzameld in 50 km. Hier rij je ook de grens van het „Makarska Riviera gebied” over. Dit is een 60 km lange kustlijn die zo mogelijk nog mooiere plaatjes oplevert dan we voorheen al hadden.
Op hetzelfde moment dat je het Makarska Riviera gebied binnen rijdt kom je ook in het Biokovo National Park. Voor de fietsers die op zoek zijn naar een uitdaging en klaar zijn voor een echte harde beklimming, raden wij aan om de Sveti Jure, het hoogste punt van Biokovo National Park met 1.762 meter boven de zeespiegel te bedwingen. De col loopt over een perfecte asfaltweg en begint vanaf de kustweg op te lopen. De werkelijke Sveti Jure klim is 21,74 km lang. Over deze afstand overbrug je 1.370 hoogtemeters. Het gemiddelde percentage is dus 6,3%. De maximale helling is 20%. De top is 69 km ver als je de rit van Omis, Appartementen Agava & Mirjana bent gestart.

 

sveti jure weg op


Na een grote uitdaging als het beklimmen van Sveti Jure, kan je op de terugweg van een welverdiende break genieten met een kopje koffie en een burek (traditionele lokale cake) op een zonnig terras in Makarska.
De prachtige haven van deze stad is een echte toeristische trekpleister. Vissers komen hier met hopen verse vis op hun schepen en je kunt meteen hun beste vangst proeven op een oude piratenboot (Makarski Jadran Split). Je ziet werkelijk de vissers hun vis afgeven op de piratenboot aan de kok. Een beetje later heb je de vis op je bord liggen.
Eens terug in Omis heb je 146 km met 3.650 HM achter de kiezen. Van een pittig ritje gesproken!

 

Fietsen in de prachtige Canyon van de rivier de Cetina

Vanuit Omis kan je de autovrije weg nemen door middel van twee korte tunnels aan de kant van de rivier Cetina. Het is een prachtige weg door de canyon naar de dorpen Kučiće en Slime. Nadat je Slime bent gepasseerd vind je grote keuzes van fietspaden in verschillende richtingen: volg de prachtige rivier Cetina of rijdt van hieruit het Biokovo National Park binnen.

 

Omis

 

 

Talloze mountainbike routes in Biokovo National Park

Biokovo is de tweede hoogste bergketen in Kroatië, gelegen langs de Dalmatische kust van de Adriatische Zee, tussen de rivieren van de Cetina en Neretva.
Het Biokovo National Park is de perfecte regio voor de doorgewinterde mountainbiker. Hier draaien net als bij de wegfietsers je oogballen constant naar alle richtingen. Je valt letterlijk van de ene verbazing in de andere. Overal staan er grote panelen waar de mountainbikepaden staan aangegeven.
We geven hier enkele van de mooiste uitkijkpunten die je met de mountainbike kan bereiken over uitdagende singletracks:
• Staza, op 897 meter boven de zeespiegel
• Ravna Vlaška, op 1.228 meter boven de zeespiegel
• Štrbina, op 1.338 meter boven de zeespiegel
• Vošac, op 1.422 meter boven de zeespiegel
• Sv. Jure, 1.762 m boven de zeespiegel

 

ACCOMODATIE

 

agava apartments


Bike-vriendelijke groepsaccommodatie met luxe studio’s
Apartments Agava & Mirjana
Web: www.apartments-agava.com
Host: Igor Skarica
E-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
telefoon: (385) 095 905 9000

Poljicka Cesta 2,
Duće Glavica 21310, Omiš
Kroatië

CoalaWeb Social Tabs

S5 Box

Login