Nieuws
  • Register

Op 06 oktober 2022 schreef Rutger Wouters in Bornem de jaarlijkse kermisprijs voor elites zonder contract en U23 op zijn naam. Niet zo bijzonder, zullen vele lezers nu denken. Maar niets is minder waar want het was Rutgers’ 31ste  zege van het seizoen, waarmee hij zijn eigen record verbeterde.  Het was meteen ook de 125ste zege in de carrière van de laatbloeier. Twee dagen later op 8 oktober sprintte Rutger naar zege nummer 32 te Lommel. Daarmee won hij 32 keer van de 85 wedstrijden waar hij aan de start stond in 2022 (bijna 40%). Cijfers om van te duizelen! Rutger is leraar aardrijkskunde op het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder. “Ik ben ze daar erg dankbaar voor de vrijheid die ze me geven. Op dinsdag, woensdag en donderdagnamiddag heb ik tijd om in de namiddag te gaan trainen.”

Wanneer treedt Rutger Wouters in de voetsporen van Ludo Dierckxsens?

Dat is een vraag die wij ons op de redactie van Cyclelive Magazine dan ook stellen. Rutger is ondertussen 31 jaar geworden en het wordt misschien wel eens tijd dat er een slimme ploegleider de ogen opentrekt en het unieke van dit (marketing)verhaal koppelt aan de onmiskenbare kracht die Wouters uitstraalt op een koersfiets! Daarom trok Cyclelive Magazine naar Beringen om Rutger zelf aan het woord te laten.

Bike Republic – de fietsenketen van Colruyt Group - stuurde op de kortste dag van het jaar verschillende influencers de ochtendspits in om views te halen in het donker. Dit keer niet op sociale media, maar door zich op gevaarlijke fietspunten in het verkeer te laten opvallen in een fluo outfit van partner GoFluo. Een zichtbare campagne om duidelijk te maken dat fluo dragen als zwakke weggebruiker één van de beste manieren is om ongelukken in het verkeer te voorkomen. Zeker nu meer en meer mensen de fiets als primair vervoersmiddel inzetten.

Fantastische fietsomstandigheden het hele jaar door, spectaculaire kustwegen en indrukwekkende passen: op Sardinië ben je op fietsvakantie direct aan de zee. Ver weg van de drukte, verrast het buitengewoon mooie mediterrane eiland met zijn Caribisch aandoende baaien, bergketens, rustige wegen en uitgestrekte valleien.

Het Warmste Peloton fietste gedurende één maand 361.222 km bij elkaar, wat negen keer rond de aarde is. De deelnemende werkgevers sponsorden de 46.945 fietsritten die hun medewerkers naar en van het werk fietsten. Dit leverde een recordbedrag op van €52.925. Alle fietsritten samen zijn goed voor een CO2-reductie van 63 ton. Sport Vlaanderen, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, het Netwerk Lokaal Sportbeleid, het Netwerk tegen Armoede en Mobiel 21 ondersteunden Bike for Life als partners.

De opbrengst gaat integraal naar ‘Een fiets voor iedereen’, het project waarmee de Fietsersbond vervoersarmoede wil aanpakken. Vrijwilligers van lokale Fietsersbond-afdelingen kunnen dankzij de projectmiddelen meedoen en eigen projecten opzetten waarmee ze kwetsbare mensen in hun buurt of gemeente aan een fiets of fietsoplossing helpen en hen ook met raad en daad bijstaan.

Op 15 oktober jl. werd op de Cauberg “Phil & Friends, het afscheidscriterium van Phillippe Gilbert gehouden. Dé plaats waar hij vier maal de Amstel Gold Race won én zich in 2012 tot wereldkampioen kroonde. Voorafgaand daaraan presenteerde Philippe zijn nieuwste boek met het verhaal over zijn loopbaan en leven. Wielerjournalist Stéphane Thirion ondervroeg Gilbert talrijke uren aan de hand van vele tientallen foto’s. Het resultaat is een prachtig geïllustreerd en ongemeen boeiend huldeboek waarin de wielerfan heel veel nieuwe dingen zal lezen over een boeiend stuk wielergeschiedenis.

De provincie West-Vlaanderen wil met deze gratis brochure het bier als gastronomische troef in de kijker zetten. Want wat is er leuker dan met de fiets langs (oude) brouwerijen en nostalgische kroegen te toeren. Daarom staan er in de brochure een viertal fietsroutes van 40 tot 50 km vanuit Waregem, Diksmuide, Poperinge en Roeselare om zelf al trappend de brouwerijen en cafés te kunnen ontdekken.  Uiteraard vind je in de gids ook alle weetjes over het brouwen en de bijna 60 brouwerijen die de provincie kent. En de adressen waar je na afloop van je fietstocht je drost kan lessen en kan genieten van een heerlijke West-Vlaamse bierkeuken.                                                                                                                                      

De gids kan besteld worden via https://www.westtoer.be/nl/biergids

Frankrijk blijft voor de Belgische en Nederlandse (en vele andere nationaliteiten) vakantiefietser een geliefd doel. In 2017 probeerden we in mei een fietsvakantie in juli of augustus (dan hoeven we niet op de kleinkinderen te passen) in de regio Auvergne te boeken. Helaas alle door ons gewenste locaties waren voor die periode vol geboekt. Het alternatief Sauerland was helaas geen Frankrijk! Het weer en de routes werkten niet mee en dan blijft er weinig over dan lezen en naar de Tour reportages kijken. Zaken die je ook thuis kunt doen. Er resteerde één voordeel: bier brouwen kunnen de Duitsers wel. Te laat boeken dat zou ons niet meer overkomen en dus gingen we in 2018 al in februari op internet op zoek naar een locatie in Auvergne.

Frank van Rijn maakt deze keer een fietsreis door het land van de Maya’s (Mexico, Guatemala en Belize). Zijn interesse voor deze oude cultuur werd gewekt door een boek dat hij in een antiquariaat vond. Alhoewel hij al eerder in deze regio was geweest gaat hij nu op pad om de oude Mayasteden te ontdekken. Sommige gedeeltelijk gerestaureerd, maar vele ook nog voor een groot deel overwoekerd door het oerwoud. Fascinerend is dat de oude Maya’s verbazend veel van de bewegingen van de planeten, de zon en de maan wisten. Van Venus berekenden ze, bijvoorbeeld, tot op de seconde nauwkeurig de omlooptijd om de zon. De prachtige natuur, zoals de duizend meter hoge kerstboom in Cañon del Sumidero en de koloniale steden zoals Antigua en San Cristobal de las Casas laten hem ook niet onberoerd.  En natuurlijk zijn de bijzondere ontmoetingen onderweg de kers op de taart.  Ook dit boek is meeslepend en vol humor geschreven. De auteur doet zijn reputatie als meester-verteller weer eer aan. Voor € 22,99 kan het boek gekocht worden bij uitgeverij Elmar www.uitgeverijelmar.be of bij de reguliere boekhandel.

www.velofollies.beDe fietsliefhebber heeft lang op zijn honger moeten zitten, maar na 2 jaar afwezigheid is Velofollies er eindelijk terug op 20, 21 en 22 januari 2023 in Kortrijk Xpo. De 15de editie van deze hoogmis voor de fiets belooft alvast een topeditie te worden. Velofollies presenteert opnieuw een full house met meer dan 300 exposanten en dubbel zoveel merken!

Beurzen en events zijn duidelijk terug van weggeweest. Net als de laatste editie van Velofollies in 2020 mag de komende editie opnieuw rekenen op een aanwezigheid van de volledige fietsmarkt. Je mag dan ook een compleet aanbod verwachten, gaande van racefietsen en mountainbikes tot trekkingfietsen, hybridefietsen, stadsfietsen, e-bikes, retrobikes en gravelbikes, kortom een spiegeling van Cyclelive Magazine qua inhoud.

Sigarenfabriek Willem ll in Valkenswaard zoekt in het midden van de zestiger jaren van de vorige eeuw naar mogelijkheden om met het beschikbare reclamebudget een optimaal resultaat te verkrijgen. De conclusie is dat de sponsoring van een wielerploeg een uitstekend medium is om de naamsbekendheid te vergroten. Als partner voor de levering van fietsen wordt de Rijwielfabriek Gazelle uit Dieren gevonden. De ploeg is van 1966 tot en met 1970 in het peloton actief geweest. Renners die in de blauwe teamkleuren reden zoals Rik Van Looy, Jo de Roo, Peter Post, René Pijnen, Rini Wagtmans en Harm Ottenbros hebben in die opvallende blauwe trui wielergeschiedenis geschreven.  En wie kende toen niet het verzamelobject van die tijd: de sigarenbandjes met een foto van de renners.

De Hart van Engeland Route Noord-Zuid is de nieuwe recreatieve lange afstandsroute van circa 1300 km, van de hand van Eric van der Horst die loopt van de Schotse grens bij Berwick upon Tweed naar de Engelse zuidkust bij het Isle of Wight en Portsmouth. De fietsroute voert door de nationale parken North York Moors, Peak District en New Forest. Ook de niet eerder beschreven Noordzeeroute tussen Newcastle en Hull is in het traject opgenomen evenals historische sites zoals Hadrian’s Wall en de steencirkels Stonehenge en Avebury. Heerlijk fietsen door het prachtige Engeland van de kastelen en kusten van Northumberland tot de spectaculaire finish op het Isle of Wight bij The Needles. De Engelstalige fietsgids kost € 29,95 (inclusief verzendkosten). De GPS-tracks kunnen gedownload worden. Alle info is te vinden op https://fietseninengeland.nl/product/routes/hart-van-engeland-route-noord-zuid/

Vijftig jaar geleden was de toenmalige Gaverling Willy Van Malderghem volgens het Franse l’Equipe Cyclisme Magazine “le roi des paves”. Hij was op 16 april 1972 immers dé bezieler van de natte en winderige 70ste editie van Parijs-Roubaix.

Alleen op kop

Op de beruchte kasseien in het Bos van Wallers ligt de renner van de ploeg Watney Avia plotseling op kop met de Fransen Alain Santy en Jean-Luc Molinéris. Die lossen één na één.  De maximale voorsprong van Willy bedraagt 2’35”. Dan slaat de pech toe, hij rijdt lek. Er blijft nog maar een marge van 1’00”over als hij weer vertrekt. Kort voor de laatste kasseistrook in Hem op 5 km voor de finish sluit Roger De Vlaeminck bij hem aan.  Willy rijdt dan al 60 km op kop.

S5 Box