Nieuws
  • Register

De Ariège, aan de voet van de Pyreneeën, is een nog vrij onbekend Frans departement. ‘Onbekend’ is daarom niet onbemind, maar zeker wel ongerept! Eens je de streek bezocht hebt krijgt je maar geen genoeg van de mooie ongerepte natuur, de historische stadjes, kastelen, bergriviertjes, bergtoppen en meren. 

De Ariège is gelegen in een driehoek tussen Toulouse, Carcassonne en Andorra. Het is zonder twijfel één van de rustigste departementen van Frankrijk, maar qua fietsmogelijkheden ook één van de interessantste! In het zuiden grenst het departement aan Andorra, Spanje en de hoge Pyreneeën. In het oosten ben je niet ver van de bekende middeleeuwse vestingstad Carcassonne. De mythische Tourstad Pau is vlakbij en zelfs de Middellandse zee is nooit ver weg, dus een dagje strand en genieten van verse zeevruchten hoort ook tot de mogelijkheden! En de bijzondere historie van de Ariège zie je overal terug in de vele (katharen)kastelen, burchten en ruïnes.

De correcte positie op een fiets wordt bepaald door verschillende factoren en is verschillend voor ieder individu. De fiets moet aangepast worden aan de renner en niet omgekeerd. Iedereen heeft andere ambities en de fysiologie van elke renner is verschillend, daarom is een ultra persoonlijke aanpak de vereiste.

In de wereld van de fietspositionering hebben we zelf al heel veel verschillende manieren van aanpak en verschillende manieren van opmeten, aan den lijve mogen ondervinden. Niet zelden is de uitkomst bij verschillende ‘positioneringsspecialisten’ volledig anders voor een zelfde renner. Een volgens ons toch wel raar gegeven, wat wijst op het feit dat er toch nog heel wat dient te worden verbeterd in de opmetingen bij verschillende van die specialisten. En wat ons vooral opviel bij positioneringen die we door de jaren heen hebben laten doen bij Cyclelive Magazine, was het gebrek aan opvolging.

Met die informatie in ons achterhoofd gingen we op bezoek bij Bikefit Van Staeyen in Schoten bij Antwerpen. We hadden al wat wind horen waaien via enkele renners dat men hier wel aandacht voor opvolging na de opmetingen heeft. Dat wilden we dan wel even zelf ontdekken en eind augustus 2021 werd ons proefkonijn aan een volledige Bikefit onderworpen.

Jammer maar helaas! Corona blijft roet in het eten strooien op alle vlakken. Bij de organisatoren van Velofollies komt het hard aan dat ze voor het tweede jaar op rij hun evenement moet annuleren. Niet zozeer door de corona beperkingen in België, maar door de vele afzeggingen van standhouders uit Nederland.

"Vorige week waren we nog vol enthousiasme om Velofollies op 14, 15 en 16 januari 2022 te kunnen organiseren. Met een iets beperkter aanbod, maar nog steeds met de kwaliteit die bezoekers en exposanten van ons gewoon zijn. In de loop van deze week – mede door de aankondiging van de verlengde maatregelen in Nederland – kregen wij tal van annulaties binnen van onze exposanten. Tot op het punt dat wij geen volwaardig en kwalitatief aanbod meer kunnen presenteren aan onze bezoekers. Helaas moeten we jullie dan ook meedelen dat Velofollies verplaatst wordt, en dit naar 20,21 en 22 januari 2023. Wij hadden het, net als jullie, graag anders gezien, maar uitstellen was de enige mogelijkheid."

Aldus Pieter Desmet directeur van Velofollies.

 

Eindelijk!

Na een jaartje afwezigheid is Velofollies er eindelijk terug op 14, 15 en 16 januari in Kortrijk Xpo. Het belooft alvast een historische editie te worden. Anderhalf jaar pandemie rijden we op deze 3 fiets-hoogdagen volledig van ons af.

Mensen zijn in lockdown massaal gaan wandelen en fietsen wat leidde tot een boost in fietsverkopen, met onderdelenschaarste en lange levertermijnen tot gevolg. Ondertussen heeft de markt bijgeschakeld en kan Velofollies opnieuw rekenen op ruim 300 exposanten die samen het grootste fietsaanbod in de Benelux voorstellen sinds midden 2020.  Uiteraard kunnen we er niet omheen dat een aantal merken nog steeds geen nieuwe modellen kunnen tonen, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd!

Aguilas is gelegen in het meest zuidelijke punt van de Costa Calida, een kustlijn van 250 kilometer, die letterlijk “warme kust” betekent. Dankzij het Mediterraan subtropische klimaat van deze regio geniet je hier 320 dagen per jaar van de zon met temperaturen tussen 17 en 32 graden. Geen beter klimaat en omstandigheden om in te fietsen. Het gevarieerde landschap zorgt voor prachtige ritten: van golvende ritten langs de prachtige kustlijn tot uitdagende ritten doorheen dorre vlakten en beboste valleien in het achterland. De wegen zijn hier verkeersarm en in zeer goede staat, perfect voor kilometers fietsplezier!

De vestingstad Kufstein en zijn acht omliggende schilderachtige dorpjes bevinden zich in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Daar, pal op de grens met de Duitse deelstaat Beieren, vinden Roadbikers een echt wielerparadijs.

Het bijzondere aan een vakantie in het Kufsteinerland is dat je je dagen daar op zoveel verschillende manieren kunt doorbrengen. De meest voor de hand liggende manier midden in de Alpen is natuurlijk met sport en niet in het minst met fietsen. Wie denkt dat je daarvoor flink wat in de benen hoeft te hebben, vergist zich. De regio rond Kufstein is uitstekend geschikt om zowel hoogtemeters te verzamelen alsook voor beginnende fietsers.

Mensen bewegen - dat beweegt ons! Hen aanzetten om wegen in te slaan die zij op eigen kracht misschien niet genomen hadden. Hen te motiveren door ze dichter bij hun doel te brengen. Hen plezier te geven, in de natuur, in stad of dorp en vooral in volledige onafhankelijkheid.” Dat is de filosofie die achter het Duitse bedrijf EBIKE.DAS ORIGINAL zat van bij de aanvang in 2011

Het bedrijf was de enige pure Duitse speler in elektrische fietsen en zij hebben met dit merk de fietsmarkt verrijkt en nieuwe standaarden neergezet.

Professionele wielerteams verblijven er regelmatig voor een trainingsstage, Tom Dumoulin fietste er vanuit een vakantiehuisje zijn virtuele Amstel Gold Race, meerdere bekende wielrenners hebben hun eigen straat op het park én sinds vorig jaar woont er ook nog een wereldkampioen wielrennen. Landal Kasteeldomein de Cauberg in Valkenburg is duidelijk de ‘place- to be’ voor fietsliefhebbers.

Perfecte uitvalsbasis
Gelegen bovenop de Cauberg en omringd door alle bekende heuvels uit de Amstel Gold Race is Landal Kasteeldomein de Cauberg de perfecte uitvalsbasis voor een sportieve fiets- of wielrenvakantie. Je vindt op het vakantiepark meerdere straatnamen die zijn vernoemd naar succesvolle wielrenners, onder wie Philippe Gilbert, Joop Zoetemelk, Adrie van der Poel, Peter Sagan, Johan Museeuw, Jan Janssen en Eddy Merckx.

Het eerste race-evenement van Gravel Epic - en het eerste meerdaagse grindevenement in zijn soort - zag afgelopen weekend van 24 - 26 september mooie wedstrijden van zowel heren- als dames in de Zwitserse Alpen. Terwijl op dat moment in België de wereldkampioenschappen op de weg aan de gang waren, gaven gravelrijders het beste van zichzelf in Zwitserland. Het evenement werd nadien afgesloten met een groots feest.

Bij de mannen was het een spannende strijd met minder dan 3 minuten verschil tussen de eerste en derde plaats. De Italiaanse ex-prof op de weg, Mattia de Marchi behaalde de eerste plaats in het eindklassement.

De Keniaan John Kariuki won de etappe op zaterdag en behaalde de derde plaats op het GC Men's Epic-podium.

Afrika zal voor het eerst in de geschiedenis het WK wielrennen organiseren. Rwanda, meer bepaald Kigali, kreeg van de UCI de voorkeur op Tanger (Marocco) voor het WK 2025.

Om het wielrennen internationaler te maken had de UCI eerder al bekendgemaakt dat het WK in 2025 voor het eerst in Afrika zou plaatsvinden. Uiteindelijk waren er maar twee kandidaten om de organisatie op zich te nemen nl.,Tanger, in Marokko en Kigali, in Rwanda.

Dat de keuze op Rwanda zou vallen stond in de sterren geschreven wegens de rijke wielertraditie die het land al kan voorleggen. Al sinds 2001 wordt er jaarlijks een Ronde van Rwanda georganiseerd. De ronde van het land groeide op korte tijd uit van een lokaal evenement tot een internationale koers, waar zelfs meerdere profploegen uit Europa, voor naar Rwanda trekken.

Toerisme Oost-Vlaanderen heeft haar zes fietsnetwerken (Maatjesland, Scheldeland, Waasland, Vlaamse Ardennen, Leiestreek en Gent en omgeving) geactualiseerd.  Door de aanleg van nieuwe wegen, verbindingen en fietsbruggen zijn de trajecten aangepast en nog fietsvriendelijker en veiliger geworden.  Op de kaarten staan nu ook een aantal plaatsen onderweg om bij stil te staan, mooie uitkijkpunten en startplaatsen waar je makkelijk kan parkeren zijn aangegeven. De losse kaarten kosten € 6,-- (kaart Leiestreek € 9.--). Voor € 29,95  is er ook een verzamelbox met alle kaarten beschikbaar. De losse kaarten en box kunnen besteld worden via www.routen.be/webshop.

Het riviertje de Dender ontspringt in Ath (Henegouwen) en vloeit bij Dendermonde in de Schelde.  Voor wie de loop van de Dender eens fietsend wil volgen heeft Toerisme Oost-Vlaanderen de fietsgids Fietsen in de Dendervallei uitgegeven. Daarin staan vijf aansluitende fietsroutes langs het fietsknooppuntennetwerk tussen Dendermonde, Aalst, Ninove, Geraardsbergen en Ath.  Daarmee kan je deze vijf prachtige Dendersteden en hun rijke geschiedenis ontdekken. Daarnaast word je onderweg ook ondergedompeld in de stilte en rust van hun omgeving. Voor een meerdaagse fietsvakantie geeft de gids ook verblijfsmogelijkheden voor onderweg. De gids kost € 6,-- en kan besteld worden via www.routen.be/webshop.

S5 Box