Nieuws
  • Register

Na zijn ritoverwinning op zaterdag moest Tim Wellens op de slotdag in een veertien kilometer lange tijdrit vooral rekening houden met Mikel Landa en Wout Poels, die op respectievelijk zeven en elf seconden stonden voor de start.

Het eerste deel van de proef tegen de klok liep voornamelijk over onverharde wegen.

Vóór de top tien uit het algemeen klassement van start ging, had David de la Cruz (Team Sky) een heel sterke tijd neergezet: 17’11. Voor de dagzege zou geen enkele van de favorieten nog een bedreiging worden. Amador (op 6”) en Clement (op 7”) kwamen nog dichtbij, maar de Spanjaard kon zijn eerste zege in Britse loondienst noteren.

In de slotfase ging het slechts om één ding: zou Tim Wellens standhouden in het man-tegen-mangevecht? De jonge Spanjaard Marc Soler (zesde op 32”) liet een zeer goede 17’20 noteren. Luis Leon Sanchez, Jakob Fuglsang en Mikel Landa moesten te veel tijd prijsgeven om nog in aanmerking te komen, maar Wout Poels zette wel een scherpe tijd neer: 17”22. Wellens mocht maximum tien seconden langer over zijn proef tegen de klok doen om de klassement in de wacht te slepen. De Belg slaagde in zijn opzet, liet 17’25 noteren, werd knap achtste in de daguitslag en veroverde de eindzege in de Ruta del Sol, zijn negentiende als prof.

 

Tim Wellens: “Tijdens de verkenning had ik al gemerkt dat dit een parcours kon zijn dat op mijn lijf geschreven was. Het eerste deel was speciaal met een gedeelte offroad en in het tweede deel volgde een snel, dalend stuk. Ik was naar hier gekomen met de bedoeling een zo goed mogelijk klassement te rijden. Vorig jaar had ik hier ook een etappe gewonnen. Voorafgaand aan de tijdrit gaf ik mezelf toch tussen 40 en 50 procent kans. Ik verwachtte meest tegenstand van Wout Poels, wat ook bleek, en eventueel van Sanchez of Fuglsang. Nadeel was dat ik de voorbije periode wat minder op mijn tijdritfiets gezeten had en er toch wel wat sterke tijdrijders achter mij stonden, waardoor ik een beetje onzeker was. Uiteraard is dit een leuke opsteker, na mijn eerdere winst in Mallorca. Maar de grote doelen volgen nog. De komende dagen neem ik vooral rust, met woensdag nog een goeie training, en donderdag reis ik naar België om de ploeg voor de Omloop Het Nieuwsblad te vervoegen. Het wordt een mooie primeur, waarin ik niks te verliezen heb. De conditie is sowieso goed, dus we zien wel wat er mogelijk is. En na de Omloop volgt Parijs-Nice.”

S5 Box