Nieuws
  • Register

Zaterdag is het tijd voor het eerste van de vijf wielermonumenten, dan wordt de 109de editie van Milaan-Sanremo betwist!

La Primavera is de langste voorjaarsklassieker op de kalender. Om van de start in Milaan de finish op de Via Roma in Sanremo te bereiken moeten de renners maar liefst 291 kilometer afleggen. Het parcours van deze WorldTour-wedstrijd is gekend. Na negentig vlakke kilometers begint het peloton aan de lange, maar gestage beklimming van Il Turchino, waarvan de top bijna halfweg op het parcours ligt. De afdaling van de Turchino is twaalf kilometer lang. Vanaf dan slingert het peloton over de kronkelende wegen langs de Ligurische kust.

Op iets minder dan zestig kilometer van de aankomst arriveren de renners aan de zone van de Capi: Capo Mele, Capo Cervo en Capo Berta. Vanaf de top van Capo Berta is het amper elf kilometer tot de voet van de Cipressa. Deze helling is 5,6 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 4,1%. Negen kilometer voor de meet doemt de Poggio op. Deze beklimming van 3,7 kilometer werd in 1961 opgenomen in het parcours van Milaan-Sanremo. De gemiddelde hellingsgraad is 4%, met uitschieters tot 8%. Hier kunnen de punchers een beslissende aanval plaatsen en sprinters overboord gegooid worden. Daarna volgt een korte technische afdaling tot twee kilometer voor de aankomst. De laatste rechte lijn richting eeuwige roem is 750 meter lang.

 

milan sanremo profiel 2018

 

Voorbeschouwing met Lotto Soudal

André Greipel is kopman van dienst bij Lotto Soudal. De drievoudig Duitse kampioen keert na twee jaar afwezigheid terug voor zijn zesde deelname aan La Primavera. Uiteraard staat een sterk deelnemersveld aan de start zaterdag. Met Kwiatkowski, Sagan en Alaphilippe is de top drie van vorig jaar aanwezig. Met Cavendish, Démare, Gerrans, Kristoff en Pozzato zijn er nog vijf ex-winnaars van de partij. De startlijst wordt verder aangevuld met grote namen als Ewan, Kittel, Van Avermaet en Viviani.

Herman Frison, sportdirecteur Lotto Soudal: “André Greipel is onze grote troef om zaterdag Milaan-Sanremo te winnen. Met Jens Debusschere en Jasper De Buyst hebben we nog twee snelle mannen in de selectie. Jens Keukeleire is een renner die we op de Cipressa kunnen inzetten om aanvallen te beantwoorden of de snelle mannen over de top te loodsen.”

“Zoals elk jaar wordt de beklimming van de Cipressa een cruciaal punt, dat is het moment van de waarheid; dan wordt duidelijk wie goede benen heeft en wie niet. Daar moeten de sprinters aanklampen wanneer er aangevallen wordt. Indien er een groep wegrijdt op de Cipressa of Poggio, moeten we zorgen dat we de boot niet missen. André Greipel is alvast in heel goede conditie uit Parijs-Nice gekomen.”

“Er wordt regen voorspeld voor zaterdag. In een wedstrijd van bijna driehonderd kilometer zal de koude en regen zonder twijfel doorwegen. Uiteraard zijn er renners die echt houden van dit type weer, zoals een Tim Wellens die zaterdag niet aan de start staat, maar uiteindelijk moet iedereen erdoor.”

“Ik verwacht een klassiek scenario zaterdag met een kleine ontsnapping die gecontroleerd wordt door de ploegen van de sprinters en punchers die talrijk aanwezig zijn. Wanneer we aan de zone van de Capi komen, is het een kwestie van attent voorin rijden.”

 

Selectie Lotto Soudal: Lars Bak, Jasper De Buyst, Jens Debusschere, André Greipel, Jens Keukeleire, Nikolas Maes en Marcel Sieberg.
Sportdirecteur: Herman Frison.

S5 Box