Nieuws
  • Register

De 102e editie van de koers schotelt de renners 18 hellingen voor op weg van Antwerpen naar Oudenaarde.

De Ronde van Vlaanderen werd in 1913 voor het eerst verreden en is de jongste van de 5 Monumenten. Tussen 2005 en 2017 was Quick-Step Floors maar liefst 6 keer zegezeker en dat met 3 verschillende renners: Tom Boonen (2005, 2006 & 2012), Stijn Devolder (2008 & 2009) en Philippe Gilbert (2017).

Het peloton voor elite mannen bestaat zondag uit 175 renners die 267 kilometer moeten afleggen van Antwerpen naar Oudenaarde. Onderweg krijgen ze 18 hellingen voorgeschoteld waaronder de Tenbosse, Muur-Kapelmuur, Koppenberg, Taaienberg en de Oude Kwaremont – Paterberg combinatie, die zelfs 2 keer in het parcours opgenomen is. De laatste keer in de laatste 20 kilometer.

Vorig jaar reed Philippe Gilbert op 55 kilometer weg van de concurrentie. De toenmalig Belgisch kampioen hield de concurrentie vervolgens op afstand en soleerde naar de zege. De titelverdediger staat ook in 2018 aan de start als onderdeel van een erg sterke Quick-Step Floors formatie. De ploeg kan verschillende kaarten uitspelen zoals Niki Terpstra, Yves Lampaert en Zdenek Stybar. Tim Declercq, Iljo Keisse en Florian Sénéchal speelden op hun beurt alle drie een belangrijke rol in de op Belgische bodem door Quick-Step Floors gewonnen koersen. Zij maken de ploeg voor zondag compleet.

 

RondevanVlaanderen winnaars SMALL

 

 

Andere ploegen
Tiesj Benoot is de absolute kopman bij Lotto Soudal. De 24-jarige renner staat voor de vierde keer aan de start van Vlaanderens Mooiste. In zijn debuutjaar werd hij knap vijfde, de voorbije twee edities gaf hij op; twee jaar geleden was dat na een valpartij. Benoot reed al een heel sterk voorjaar. In Strade Bianche stak hij zijn eerste profzege op zak en in Tirreno-Adriatico bekleedde hij de vierde plaats in het eindklassement, goed voor het winnen van de jongerentrui. Ook in de voorbije Vlaamse koersen liet hij zich niet onbetuigd. Zowel in de E3 Harelbeke als Dwars door Vlaanderen koos Benoot voor een aanvallende tactiek, dat leverde hem respectievelijk de vijfde en zevende plaats op.
Tiesj Benoot: “Na mijn prestaties van de voorbije weken is het logisch dat mijn naam genoemd wordt tussen het kransje favorieten. De absolute topfavoriet ben ik misschien niet, Sagan en Quick-Step als geheel steken er iets bovenuit. Net daaronder staan we met een aantal renners, zoals Van Avermaet, Vanmarcke en ik.”

 

Gilbert GVG Foto small


“Het zou me verwonderen dat de koers net als vorig jaar al zou openbreken op de Muur van Geraardsbergen. Dat is wel het moment waarop bij alle ploegen een eerste keer het alarm zal afgaan. Er kan altijd een schifting gebeuren op dat punt, maar het echte openbreken van de koers verwacht ik later. Zelf verkies ik een lange finale omdat het zo een uitputtingsslag wordt die uitmondt in een gevecht man tegen man.”
“Binnen onze ploeg hebben we de pech dat we met André Greipel, Jens Keukeleire en Nikolas Maes drie renners missen uit de oorspronkelijke selectie. Greipel en Keukeleire hadden mee de finale kunnen rijden. Ik heb er daarom belang bij dat andere renners geïsoleerd geraken. Al zal dat niet mogelijk zijn bij Quick-Step volgens mij, dat in de breedte een heel sterk blok vormt.”
“Om te winnen zal ik waarschijnlijk alleen moeten finishen, want van de favorieten zijn de meesten sneller dan mij. Ik voel me alvast heel goed. De situatie is nu een beetje anders voor mij dankzij de winst in Strade Bianche, omdat daardoor een pak druk is weggevallen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ik een topresultaat wil neerzetten in de Ronde. In de E3 Harelbeke en Dwars door Vlaanderen heb ik bewezen dat mijn conditie goed is en dat zal zondag nog het geval zijn. De Ronde blijft mijn droomkoers, al sinds ik klein was wil ik die ooit winnen. Het is mijn trainingsparcours en als neoprof werd ik er al vijfde. Ik ben er klaar voor om zondag voluit te gaan!”

 

Selectie Lotto Soudal: Lars Bak, Tiesj Benoot, Jasper De Buyst, Jens Debusschere, Frederik Frison, Marcel Sieberg en Jelle Wallays.
Sportdirecteurs: Herman Frison en Frederik Willems.

 

Foto's: Gregory Van Gansen Fotografie; Rens Klasse

S5 Box