Nieuws
  • Register

Amy Pieters heeft op zondag in Groningen de Healthy Ageing Tour op haar naam gezet.

In de slotetappe, een 94 kilometer lang criterium door het centrum van Groningen, was haar trui onbedreigd. Pieters wint daarmee de eerste etappekoers in haar carrière.

"Dit is een overwinning waar ik heel trots op ben," zegt Pieters. "Het is mijn eerste etappekoers, maar sowieso haal ik het hele voorseizoen al resultaten waar ik gewoon jarenlang op hoopte. En dit jaar lukt het gewoon allemaal. Het is heel mooi dat we hier in Groningen kunnen finishen zo. Het is een heel mooie week geweest."

Voorafgaand aan de laatste etappe bezette Boels-Dolmans Cycling Team de gehele top vier van het algemeen klassement, met achter leidster Pieters de wereldkampioene Chantal Blaak, Olympisch kampioene Anna van der Breggen en Luxemburgs kampioene Christine Majerus.

Vanwege het bochtige en smalle parcours in de vijfde etappe, koos Boels-Dolmans al direct vanaf de start voor de aanval. Een kopgroep van zeven ontstond, met daarin Majerus. De overige vijf Boels-Dolmans-rensters controleerden het peloton daarachter.

"Het was wel heel pittig, het was ook nog een vrij lange etappe," vertelt Pieters. "We hadden natuurlijk wel de ideale situatie, met de kopgroep en dat wij het daarachter konden controleren. Daar ben ik Christine natuurlijk ook heel dankbaar voor, dat ze me gewoon het vertrouwen hebben gegeven dat ik hier kon winnen."

"Ik was al heel erg tevreden over mijn seizoen tot nu toe, maar zo'n zware koers als deze week kan je zeker niet alleen winnen," vervolgt Pieters. "Dus ik ben echt heel erg blij dat het zo gelukt is. Ik heb heel veel te danken aan mijn ploeggenoten. We hebben gewoon een heel mooie week gemaakt met de hele ploeg."

Pieters had al enkele mooie overwinningen op haar palmares staan, maar de resultaten die ze dit jaar heeft behaald zijn weer een klasse hoger. Waarom het precies dit jaar eruit komt, vindt Pieters moeilijk uit te leggen.

"Ik ben natuurlijk afgelopen winter vooral heel druk gewest met de baan en had alleen het wegseizoen in mijn achterhoofd," zegt ze. "Misschien dat ik daarom wat meer ontspannen het wegseizoen in ben gegaan, dat het daardoor ook wat beter gaat."

"Maar het gaat gewoon lekker en ook in de hele ploeg draait het gewoon goed," concludeert Pieters. "En dat helpt natuurlijk ook. Als de hele ploeg goed rijdt, dan wordt je eigen niveau ook gewoon steeds hoger."

 

Door haar positie in de kopgroep en een derde plek in de etappe, achter Aafke Soet (WNT), schoof Majerus in extremis nog een plekje op het algemeen klassement. Naast Pieters als eindwinnares mochten Blaak en Majerus daarom plaatsnemen op het podium. Van der Breggen eindigde als vierde.

Na een korte rustperiode zal het team zich opmaken voor een van de belangrijkste weken in het voorjaar, de Ardennenweek, die volgende week zondag begint met de Amstel Gold Race.

S5 Box