Nieuws
  • Register

Alles heeft zijn geschiedenis. Wanneer je een wielersuppor(s)ter zou vragen van welk jaar dateert de Brabantse Pijl dan zal hij/zij het antwoord wellicht schuldig blijven.

Misschien weet men een paar winnaars, maar de laatste winnaar Sony Colbrelli zal al wat moeilijker worden. Gelukkig is er de geschiedschrijving waar we uit kunnen putten. Deze leert ons dat de eerste Brabantse Pijl dateert van 1961 en dat Pino Cerami de eerste winnaar was. In de toekomst wordt het nog moeilijker om alles te onthouden want nu komt er ook nog eens een Brabantse Pijl voor dames. Mooi toch hoe het dameswielrennen beetje bij beetje meer erkenning krijgt.


Pajot Hills Classic 2016-2017

Het is wel de eerste editie van deze wedstrijd, maar feitelijk is het de derde. Eerder was het de “Pajot Hills Classic”, waarmee in Gooik in 2016 werd gestart en die in 2017 een vervolg kende. Het waren twee edities die er mochten zijn. De eerste editie die o.a. over de Muur van Geraardsbergen voerde werd gewonnen door Marianne Vos met als tweede de Amerikaanse Megan Guarnier en als derde de Finse Lotta Lepistö. Jolien d’Hoore bezette de vijfde plaats.

 

Voor Vos een bijzondere overwinning omdat de meet voor haar supporterscafé “De Vrede” lag. In 2017 stond er een geheel ander podium: eerste de Australische Annette Edmondson en op de tweede resp. derde plaats de Italiaanse rensters Barbara Guarischi en Ilaria Sanguineti. Achtenvijftig rensters kregen dezelfde tijd als de winnares.

 

Pajott Hills small


Brabantse Pijl 2018

Wanneer we op de toeristische informatie afgaan heeft het Pajottenland in Vlaams Brabant ten westen van Brussel de bijnaam: “Toscane van het Noorden”. Och waarom niet, je mag best trots zijn op het gebied waar je woont, werkt en je ook nog een koers kan organiseren! Het is allemaal te doen op woensdag 11 april in Gooik waar om 12h25 ter hoogte van café “De Vrede” in de Dorpsstraat 26 de meet wordt vertrokken. Na een neutralisatie van 1,3 km zal op Edingsesteenweg de officiële start plaatsvinden. De koers bestaat uit drie delen: een lokale ronde van 21 km, een grote ronde van 56,4 km en drie lokale ronden van 19,8 km. Bij elkaar opgeteld 136,8 km. Het eerste deel Gooik, Herne, Galmaarden, Oetingen, Gooik is een soort kennismakingsrondje. In de blijkheerstraat/ opperstebosstraat in Oetingen kunnen de rensters van de kasseien “proeven”. De strook komt ook in de drie plaatselijke ronden voor. In de tweede ronde komen de rensters de eerste kasseien tegen op de Congoberg en bij Onkerzele in de Onkerzelestraat, waarna de beklimming van de Bosberg volgt. Na weer de Congoberg te hebben genomen volgt nog de Schavolieberg die in de drie plaatselijke ronden ook steeds wordt gepasseerd. Wanneer je het parcours bekijkt is het voldoende selectief.

 

Beklimmingen
1. Km 30,1 Oetingen, Groenstraat, 600 meter, 4,8%

2. Km 36,3 Vollezele, Repingenstraat Congoberg, 600 meter, 5,5 %

3. Km 42,8 Galmaarden, Bruinsbroekstraat 600 meter, 4,3 %

4. Km 51,1 Onkerzele, Onkerzelestraat, 2200 meter, 4%

5. Km 55,6 Galmaarden, Bosberg, 700 meter, 8,1%

6. Km 63,6 Vollezele, Repingenstraat Congoberg, 350 m., 5,5%

7. Km 67,7 Oetingen, Schavolieberg, 350 meter, 4.7%

In de drie plaatselijke ronden wordt de Schavolieberg op km 88,6, 108,4 en 128,2 nog drie keer gepasseerd.

De organisatie schrijft in het persbericht: Zij die het hier willen waarmaken, zullen gedreven moeten zijn, een toonbeeld van karakter en doorzettingsvermogen. Een echte “Flandrienne” waardig. Volgens de reglementen staat de wedstrijd open voor maximaal 29 ploegen met maximaal 6 en minimaal 4 rensters. Het is wel aardig te weten wat er te verdienen is. De winnares krijgt 379 Euro, nummer twee is goed voor 326 Euro en nummer 3 krijgt 272 Euro. De nummers 16 t/m 20 ontvangen ieder 28 Euro. Het bergklassement en het rushesklassement is goed voor 75 Euro. Het is maar dat we het weten. Het dameswielrennen is duidelijk nog geen vetpot, op dat gebied is er nog veel werk aan de winkel.
Organisatoren zijn echter ook gebonden aan handen en voeten, zolang de sponsors niet afkomen op het dameswielrennen. Laat dat nu juist de contradictie zijn. De dames maken er bijna telkens een spektakelstuk van om duimen en vingers af te likken. Er wordt anders gereden dan bij de mannen dat is zeker, maar is het verschil tussen beide geslachten in alles wat we doen, nu niet juist de charme van ons bestaan? Dat sponsors de commerciële waarde van deze damessport nog steeds niet naar waarde weten te schatten, is iets wat wij bij Cyclelive magazine niet goed begrijpen. Toch is het organiseren van een wedstrijd als de Brabantse Pijl alweer een stap in de goede richting. Stilletjes aan zal ook het prijzengeld de goede richting uitgaan voor deze bewonderenswaardige wielerdames.

 

Afsluiten met een biertje

Na afloop is er wellicht even tijd om te proosten op de winnares met een lambiek of één van de daarvan afgeleide geuze en fruitbieren, zoals kriek(en) lambiek en frambozenlambiek. Wanneer je hiervan genoten hebt ben je pas echt in de streek geweest!

 

Wie wint na Peter Vakoc bij de elite mannen ?
De Brabantse Pijl mannenwedstrijd is dit jaar toe aan haar 58e editie. Het parcours voert de renners over 201,9 kilometer met daarin 27 korte, maar lastige heuvels. Het eerste deel van de koers is nog redelijk heuvelvrij, maar op de lokale ronde in Overijse zijn er heuvels in overvloed. Hagaard, Hertstraat, Holstheide, Ijskelderlaan en Schavei zijn de 5 heuvels in de ronde, met de laatste 2 snel achter elkaar.
“Met de Brabantse Pijl begint een nieuwe periode op de kalender richting de heuvelklassiekers. Het parcours gaat op en neer. Na 132 komen we voor het eerst langs de finish, daarna wachten nog 3 lokale ronde van 23,4 kilometer. De heuvels zijn kort en niet extreem in stijgingspercentages, maar de hoeveelheid gaat zeker een wissel trekken op de jongens”, aldus sportdirecteur Quick-Step Floors Cycling Team Rik van Slycke.
Het Quick-Step Floors zevental bestaat in de Brabantse Pijl uit Kasper Asgreen, Rémi Cavagna, Fabio Jakobsen, Bob Jungels, Davide Martinelli, Jhonatan Narvaez en Pieter Serry.

 

quick step floors brabantse pijl SMALL


Drie neo-profs maken onderdeel uit van de ploeg tijdens de koers komende woensdag.

Ondanks dat de ploeg met drie debutanten start, kijkt Van Slycke met optimisme vooruit naar woensdag.

“Er staan veel goede renners aan het vertrek en we gaan de koers niet in handen nemen zoals we dat deden in de kasseiklassieker. Dat betekent echter niet dat we niks gaan proberen te halen uit deze mooie koers. We gaan er alles aan doen om onze renners in de beste mogelijke positie te krijgen om voor een goed resultaat te vechten.”

 

Alle formaliteiten zijn op hun website terug te vinden: www.flandersclassics.be

 

Photo credit: Pajott Hills Classic / ©Tim De Waele / Getty Images

S5 Box