Nieuws
  • Register

Ellen van Dijk (Team Sunweb) kroonde zich voor het derde jaar op rij Europees kampioene, met slechts twee seconden voorsprong op Van der Breggen.

Trixi Worrack (Canyon-SRAM, Duitsland) werd derde.

 

Het is de vijfde zilveren medaille voor Van der Breggen op een tijdritkampioenschap. Ze won eerder dit jaar al zilver op het NK tijdrijden, pakte het zilver op het WK tijdrijden in 2015 en 2017 en eveneens op het EK tijdrijden in 2016.

"Daar baal ik wel van," zegt Van der Breggen. "Ik had al wel genoeg tweede plaatsen verzameld. Maar ik ben wel echt tevreden over mijn tijdrit."

Het parcours van de 31-kilometer lange tijdrit door Glasgow was een uitdagend stadsparcours en werd nog eens lastiger gemaakt door de flinke regen die naar beneden kwam. Vooral de ondergrond direct na de start was zeer glad, waardoor iedereen voorzichtig aan zijn tijdrit moest beginnen.

"Het is natuurlijk wat gladder in de bochten, wat wel lastig was omdat we die niet al op snelheid en zonder verkeer van tevoren hadden kunnen verkennen," vertelt Van der Breggen. "Maar daar heeft iedereen last van gehad, dus dat was een nadeel voor iedereen."

Van der Breggen en Van Dijk vertrokken vijf minuten na elkaar voor hun tijdrit en haalden ieder onderweg diverse rensters in. Het werd tot op de finish spannend wie de titel zou pakken. Van der Breggen kwam na 41'41" over de streep, Van Dijk stopte de klok net twee seconden eerder.

Van der Breggen kijkt met gemengde gevoelens terug op het EK, nadat ze in de wegkoers in een goede positie zat om te winnen tot het peloton haar en Elisa Longo Borghini (Wiggle-High5, Italië) terugpakte in de laatste kilometer, en nu de tweede plek in de tijdrit.

 

vanderbreggen

 

"Over mijn resultaten op het EK ben ik wel wat teleurgesteld," concludeert Van der Breggen. Desondanks is het de 13e podiumfinish van het jaar voor Van der Breggen en toont ze weer eens haar internationale klasse.

Van der Breggen zal dit weekend opnieuw op de tijdritfiets uitkomen, ditmaal terug in Boels-Dolmans-outfit. Ze rijdt op zaterdag de ploegentijdrit in Vargarda en zal ook in de wegrit van start gaan.

 

Foto's: Team Sunweb en Boels-Dolmans Cycling Team

S5 Box