Nieuws
  • Register

Na een rustperiode van drie tot vijf weken zijn de profrenners aan hun opbouw voor het nieuwe seizoen begonnen.

Wat moeten de wielrenners doen vanaf midden november?
Wim Van Hoolst, coach van Energy Lab, licht toe.
“Sinds de tweede week van november zijn de renners opnieuw aan het trainen. Tijdens de rustperiode van drie tot vijf weken die daaraan voorafging, waren de renners vrij en hadden ze de tijd om bijvoorbeeld op reis te gaan. Op die manier kunnen ze ook hun geest vrij maken vooraleer ze naar het nieuwe seizoen beginnen toe te werken.
Sinds kort zijn de trainingen opnieuw begonnen. Naast het fietsen moeten de renners bijna dagelijks tijd maken voor core stability training.

 

core training fitness abdominal exercise fit core exercise training workout 435628

 

 

Het beoefenen van alternatieve sporten is eerder beperkt en afhankelijk van de voorgeschiedenis van de renners. Sommigen gaan lopen, maar dat zijn dan renners die in het verleden al liepen of voetbalden. Een renner laten lopen die anders nooit loopt is geen goed idee, dan raken ze geblesseerd. Ongeveer de helft van de renners doet aan krachttraining in de fitness, daarvoor stellen we vanuit Energy Lab in samenspraak met de kinesisten van de ploeg ook een programma op.

 

 

exercise01

 


In de eerste twee weken van de opbouw wordt het fietsvolume verhoogd en worden de trainingen dus langer en langer. De intensiteit van de trainingen verhoogt meer geleidelijk. Vanaf eind november beginnen de renners met krachttrainingen op de rollen en korte intervaltrainingen. Naarmate de voorbereiding vordert worden de intervaltrainingen zwaarder en zwaarder. De trainingsopbouw wordt ook bepaald aan de hand van hun wedstrijdprogramma. Bij neoprofs of jonge renners in het algemeen is het belangrijk hen in te tomen, want zij willen al heel vroeg beginnen trainen om tijdig in vorm te komen; dat is een typische valkuil.
Dagelijks laden de renners hun trainingsgegevens op op ons online trainingsplatform. Wij kunnen zien of de voorgeschreven training daadwerkelijk is uitgevoerd. We krijgen een melding wanneer we de training afwijkt van de voorgeschreven training. Wanneer we dit vaststellen wordt de renner gecontacteerd. Bovendien is er ook een nauw contact tussen de staff onderling. Elke renner behoort tot een groepje waarin hij begeleidt wordt door een sportdirecteur, trainer, dokter en kinesist. De trainingsschema’s worden opgesteld per week of tien dagen om zo voortdurend kort op de bal te spelen en bij te sturen waar nodig. Gisteren was er een meeting bij Energy Lab in Paal en Gent waar de renners langskwamen voor een bloedcontrole, een analyse van de lichaamssamenstelling, een consultatie bij de dokter, een gesprek met de sportpsycholoog en een gesprek met de trainer. Vlak voor de decemberstage volgt er nog een uitgebreide medische screening. De renners worden in het tussenseizoen dus nauw opgevolgd.”

 

 

sagan gym M

 

 

S5 Box