Nieuws
  • Register

Na een uitstel van een jaar als gevolg van de coronacrisis werd van 1 oktober tot 31 maart jl.  de wereldtentoonstelling in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) gehouden. Het Belgische paviljoen stond in het Mobiliteits District. En wat paste daarbij beter dan fietsen. Dubai is sinds enige jaren ook gekend als het land van de enige World Tour wedstrijd in het Midden-Oosten, de UAE-Tour die dit jaar voor de vierde keer werd verreden.  De ronde wordt altijd verreden in het begin van het wielerseizoen. De zesde etappe (180 km), die gewonnen werd door de Tsjech Mathias Vacek (Gasprom-Rusvelo), startte en finishte bij de Expo.

België wielerland

Voor ons bezoek aan het Belgische paviljoen zagen we tijdens het wachten aan de ingang de grootste momenten uit de carrière van Eddy Merckx de revue passeren. Per jaar werden de uitzonderlijke prestaties van Eddy in beeld gebracht.  Eddy is niet onbekend in het Midden-Oosten. Vijftien jaar lang was hij betrokken bij de organisatie van de Ronde van Qatar die in 2017 voorgoed van de wielerkalender is verdwenen.

Flanders Bike Valley

Eenmaal binnen was het vervolgens de fiets waarop Victor Campenaerts in 2019 het werelduurrecord vestigde die de aandacht trok. Met hulp van het innovatiecentrum voor de Belgische fietsindustrie Flanders’ Bike Valley in Beringen had Ridley deze fiets ontworpen. Een mooi staaltje van Vlaamse technologische vernieuwing.

Fietsen in Dubai in opkomst

Door de aanleg van fietspaden in de toeristische gebieden is fietsen, in een stad die gedomineerd wordt door de auto, meer en meer in opkomst. Voor toeristen is dat een unieke manier om deze bijzondere stad te verkennen. In de woestijn is er een speciale fietsroute van maar liefst 117 km aangelegd, het El Qudra Cycle Track. Een gedeelte is in de avond verlicht.  Er kunnen fietsen gehuurd worden, in de stad is er ook een TREK Bicycle Store. Alle info over de route is te vinden op www.dubai-online.com

Tekst en beeld: Rens Klaasse

S5 Box