Sigarenfabriek Willem ll in Valkenswaard zoekt in het midden van de zestiger jaren van de vorige eeuw naar mogelijkheden om met het beschikbare reclamebudget een optimaal resultaat te verkrijgen. De conclusie is dat de sponsoring van een wielerploeg een uitstekend medium is om de naamsbekendheid te vergroten. Als partner voor de levering van fietsen wordt de Rijwielfabriek Gazelle uit Dieren gevonden. De ploeg is van 1966 tot en met 1970 in het peloton actief geweest. Renners die in de blauwe teamkleuren reden zoals Rik Van Looy, Jo de Roo, Peter Post, René Pijnen, Rini Wagtmans en Harm Ottenbros hebben in die opvallende blauwe trui wielergeschiedenis geschreven. En wie kende toen niet het verzamelobject van die tijd: de sigarenbandjes met een foto van de renners.
Het archief van de sigarenfabriek Willem II in Valkenswaard, waar niemand op dat moment nog waarde aan hecht, staat aan het eind van de vorige eeuw gereed voor de papierversnipperaar. Daarin ook alles van het wielerhoofdstuk van Willem II. De oud-werknemer en wielerverzamelaar Theo van Sambeeck zag de waarde er wel van in en nam het archief over het wielerhoofdstuk van Willem II mee naar huis. Daar lag het jarenlang te verstoffen totdat het idee werd geopperd om een tentoonstelling te organiseren over de ploeg.
De ervaren wielerauteur en redacteur van Cyclelive Magazine, Teus Korporaal bood aan om er in aanloop naar de tentoonstelling een artikel over te schrijven. Dat artikel werd uiteindelijk een schitterend boek over de geschiedenis van de ploeg.
Het boek is uitgegeven door de Nederlandse Sportliteratuur Uitgeverij en kan voor € 24,99 besteld worden via de website https://sportmediashop.nl/. Het is ook verkrijgbaar in de reguliere boekhandel.
Tijdens de presentatie van het boek waren ook een aantal oud-renners aanwezig. Op de foto staan vooraan Cees van Amsterdam en Henri (Ritten) De Wolf, achter van links naar rechts Jan Serpenti, Leen Poortvliet, Nico Lute, Jo de Roo, Jan van Katwijk, Rini Wagtmans en Jan Fransen.