Nieuws
  • Register

Heel wat wielernieuws afgelopen week in het damespeloton. We brengen u een uitgebreid overzicht uit eigen- en buitenland.

Wereldbeker in Chongming

Afgelopen zondag stond in Chongming in China de 5de manche van de Wereldbeker op het programma.

De Italiaanse Giorgia Bronzini (Wiggle Honda) pakte de zege na een krachtige sprint waarin ze de Nederlandse Kirsten Wild (Hitec Products) en Fanny Ribérot (France National Team) wist te verslaan. Na Jolien Dhoore in de ronde van Drenthe en Elisa Longo Borghini in de Ronde van Vlaanderen reeds de 3de Wereldbekerwinst dit seizoen voor het team van manager Rochelle Gilmore. 


Nogal wat toppers gaven verstek voor deze wereldbekermanche waardoor de top van de ranking er hetzelfde blijft uitzien:
Anna van der Breggen op 1 met 290 punten, Annemiek van Vleuten (226 punten) op 2 en Jolien Dhoore (220 punten) op 3.

Ronde van Chongming

Eerder vorige week stond in datzelfde Chongming ook al de 3-daagse Ronde van Chongming op het programma.

Veelwinnaar was daar de Nederlandse Kirsten Wild met 2 sprint-etappezeges en de eindoverwinning erbovenop. Enkel de verregende slotetappe moest de renster van Team Hitec Products laten aan de Franse Roxanne Fournier, die 2de eindigde in het eindklassement.

 

Trofee Maarten Wynants - Lotto Cycling Cup

vangoghlccDichter bij huis stond afgelopen zaterdag in Houthalen-Helchteren de Trofee Maarten Wynants, meetellende voor de Lotto Cycling Cup, op het programma.

De Nederlandse Natalie van Gogh (Parkhotel LCT) versloeg er na 111 kilometer Belgisch beloftekampioene Lotte Kopecky (Team Topsport Vlaanderen). Vijftien seconden later spurtte de Zweedse Sara Mustonen naar de derde podiumstek voor Sofie De Vuyst, die het algemene klassement blijft aanvoeren.

 

Geslachtsverandering Van Gogh

Rond de overwinning van Van Gogh was achteraf nogal wat te doen omwille van het feit dat de Nederlandse geboren werd als man.

Enkelingen roddelen er over als zijnde een onrechtvaardig voordeel en zien haar liever niet in wedstrijden. Anderzijds gaf de UCI haar zonder twijfel groen licht om aan wedstrijden deel te nemen. Ook in het peloton lijkt ze ondertussen meer dan aanvaard.

Ter duiding citeren we een stukje van ploeggenote en columniste Marijn De Vries:

                                                                           "... Natuurlijk wilde ik ook weten of het al dan niet eerlijk is. Dus zocht ik het op. Ze heeft, omdat ze geen teelballen meer heeft, een vrouwelijk testosteronniveau - en testosteron is de belangrijkste factor die het verschil in kracht tussen mannen en vrouwen verklaart. De internationale wielerunie keurt haar deelname goed, omdat ze hormonaal een vrouw is. Ja, qua spieropbouw doet Natalie nog wat mannelijk aan. Maar is dat een reden om haar deelname oneerlijke te noemen? In het peloton rijden heel wat vrouwen rond met overmatige gezichtsbeharing en mannendijen. Van hen wordt niet telkens verlangd dat ze zich verantwoorden voor hun bakkebaarden, doorlopende wenkbrauwen of snorretje, omdat zulke vragen - terecht - als impertinent worden beschouwd. Maar je kunt er donder op zeggen dat in die lijven heel wat meer testosteron zit dan in dat van Natalie."... "Waarom ze de spot en vernedering verdraagt? Omdat haar passie voor de fiets groter is dan wat ook. Dit seizoen is ze ontbolsterd, ze rijdt harder dan ooit, puur en alleen omdat ze er keihard voor gewerkt heeft. Met een onvoorstelbaar groot doorzettingsvermogen. Ja, mijn ploeggenoot is ooit een man geweest. Maar dat is geen nieuws. Dat ze dik verdiend een grote koers wint, wel."

Maaike Polspoel verlaat Team Liv-Plantur

Opvallend afgelopen week was ook het nieuws dat Maaike Polspoel Team Liv-Plantur verlaat.

De renster kampt met een alvleesklierontsteking en moet daarvoor cortisone nemen. Team Liv-Plantur is evenwel aangesloten bij de MPCC, de beweging voor een geloofwaardig wielrennen, die niet toelaat dat rensters gebruikmaken van cortisone.
Maaike ziet zich dus genoodzaakt over te stappen naar een ander team om snel terug in competitie te komen.

Tussenseizoen

Met even wat minder grote wedstrijden op het programma, vertrokken nogal wat rensters op hoogtestage.

Zowel Anna van der Breggen, Ellen van Dijk als Annemiek van Vleuten zijn dezer dagen terug te vinden op de Spaanse hoogvlakten van de Sierra Nevada. Terwijl rensters als Elisa Longo Borghini, Ashleigh Moolman en Iris Slappendel trainen over Italiaanse wegen.
Uitkijken nu is het naar de Boels Rental Hills Classic op vrijdag 29 mei en Gooik-Geraardsbergen-Gooik op zondag 31 mei.

Dames centraal in het nieuwste CyclelivePlus Magazine

CLP28 coverAls laatste plaatsen we de dames ook op het voorplan in onze nieuwste editie van CyclelivePlus Magazine.

We hadden een gezellig en uitgebreide babbel met Marianne Vos, praten over onze nationale trots Jolien Dhoore en interviewden team manager van Topsport Vlaanderen Pro Duo Ridley Christel Herremans over de succesvolle werking van haar team.

Inhoud CyclelivePlus #28

Abonnee worden?
Verkooppunten

S5 Box