Nieuws
  • Register

Als het over doping gaat draagt het wielrennen een zware erfenis met zich mee. Anno 2016 kan er echter van een gevoelige kentering in het dopingverhaal gesproken worden.

De huidige toprenners zijn zich terdege bewust van het oude dopingspook en zij nemen met overtuiging de handschoen op in de dopingstrijd en tegen mogelijke valsspelers in het peloton. De Belgische Wielrijdersbond beschouwt het als één van haar taken om renners reeds op jonge leeftijd te informeren over de antidopingreglementering die op (inter)nationaal niveau geldt. Daarom organiseert de KBWB gezondheidssessies met verplichte aanwezigheid voor de Juniorescategorie. Sprekers tijdens de sessies zijn de Coördinator van de Antidopingcommissie van de KBWB, een dokter van de Medische Commissie van de KBWB en een arts van NADO-Vlaanderen. (Nationale Antidopingorganisatie Vlaanderen).


Na een introductie en praktische informatie over o.a. het gebruik van voedingssupplementen, verboden geneesmiddelen, enz… wordt een simulatie van een antidopingcontrole uitgevoerd waarbij beroep wordt gedaan op een renner die uit het publiek wordt gevraagd. Fabrice Mels, ex-wereldkampioen Eliminator en aanwezig als gastspreker op één van de voorbije gezondheidssessies, beklemtoont het belang van dit initiatief : “Toen ik junior was werden deze gezondheidssessies nog niet georganiseerd waardoor ik tijdens mijn eerste antidopingcontrole helemaal niet wist wat ik moest verwachten. De dokters en antidopingagenten zijn wel steeds vriendelijk en behulpzaam maar ik vind het toch een grote stap voorwaarts dat renners reeds op jonge leeftijd hierover geïnformeerd worden.

 

Officiële web KBWB, klik:
www.belgiancycling.be

S5 Box