Nieuws
  • Register

Olympisch kampioene Anna van der Breggen won op zondag solo in Valkenburg de eerste Amstel Gold Race in veertien jaar.

De Nederlandse lanceerde haar beslissende aanval vanuit een kopgroep van zes, waarin ook haar ploeggenoot en de wereldkampioene van 2016, Lizzie Diegnan, zat. 55 seconden nadat Van der Breggen de winst pakte, sprintte Deignan naar een tweede plek, waarmee Boels-Dolmans Cycling Team twee rensters op het podium zette in deze koers die als 'thuiskoers' beschouwd kan worden.

"Dit was het grote doel voor het voorjaar – niet alleen deze koers, maar de hele Ardennenweek," zegt Van der Breggen. "Ik ben heel blij dat ik eindelijk deze vorm te pakken heb. Je kunt je wel richten op een bepaalde week, maar het is altijd moeilijk om dan ook echt die week te pieken."

Boels-Dolmans Cycling Team richtte haar pijlen op de Ardennenweek, toen in het najaar van vorig jaar duidelijk werd dat er een vrouwen-Amstel Gold Race en -Luik-Bastenaken-Luik zou komen. De drie heuvelachtige Women's WorldTour-koersen in april boden wel een nieuwe uitdaging, wat betekende dat sommige ambities voor eerder in het seizoen opzij werden geschoven. Het team dat vorig jaar het gehele voorjaar domineerde kreeg de laatste tijd da nook vaker vragen over de resultaten in de afgelopen zes weken. Maar dit resultaat in de Amstel Gold Race is daarop het eerste antwoord.

 

AnnaVDB Amstel small

 

"Als wielrenner weet je dat je met druk moet omgaan, en verwachtingen en moeilijke vragen. Zeker als de uitslagen tegenvallen," zegt Deignan. "Het is frustrerend, maar je leert ermee omgaan. Je zorgt gewoon dat je hard blijft werken en vertrouwt erop dat de resultaten komen. Vandaag was een kwestie van niet opgeven – maar ook niet te veel meegaan in de verwachtingen van media en fans."

"Het is niet mogelijk om drie maanden in topvorm te zijn," voegt Van der Breggen toe. "Als je goed bent aan het begin van het seizoen, dan kun je dat niet ook nog deze week zijn. En deze week is juist zo belangrijk, want als je fit bent zijn er drie koersen die je kunt winnen."
Van der Breggen en Deignan deelden het kopvrouwschap in deze koers op Paaszondag. Beiden hebben eerder in het jaar al last gehad van ziekte, ze stonden fit en gemotiveerd aan de start van Maastricht.

"We wilden een agressieve koers," vertelt Deignan. "Nu Anna en ik allebei weer helemaal topfit waren, wisten we dat het mogelijk was om de rest van de vier dames het werk te laten doen."

 

Chantal Blaak, Karol-Ann Canuel, Amy Pieters en Megan Guarnier, die terugkeerde sinds haar valpartij in de Omloop van het Hageland in februari, vielen allen meermaals aan, om de koers al vroeg hard te maken. Hun werk zorgde ervoor dat het peloton al snel in stukken brak. Voordat de eerste grote ronde van 66 kilometer voorbij was, zaten er nog maar 35 rensters van voren. Alle Boels-Dolmans-rensters zaten daarbij.
De tweede beklimming van de Cauberg zorgde voor nog een verdere versplintering. Blaak, Deignan en Van der Breggen maakten deel uit van een groep van acht rensters, die samen voor de tweede keer over de finishstreep kwamen. Toen zij werden gegrepen plaatste Pieters een aanval. Ze kreeg een gaatje en werd daarna vergezeld door Audrey Cordon (Wiggle-High5), Roxane Knetemann (FDJ-Nouvaille Acquitaine-Futuroscope) en Tatiana Riabchenko (Lensworld-Kuota).

 

Toen dit kwartet werd teruggehaald, zorgde Deignan voor een tempoversnelling, waarop alleen Elisa Longo Borghini (Wiggle-High5) en Kasia Niewiadoma (WM3 Pro Cycling) een antwoord hadden.

"We deden alledrie onze kopbeurten," vertelt Deignan. "Ik had er vertrouwen in dat als we met zijn drieën naar de streep zouden gaan, dat ik kon winnen. Maar ook al werkten we goed samen, toch bleven we niet weg."
Een sterke achtervolgende groep onder leiding van Ellen van Dijk (Team Sunweb) kwam terug en zette het gat vast op zo'n 10 tot 20 seconden.

Annemiek van Vleuten (Orica-Scott) viel aan op de laatste beklimming van de Bemelerberg, de 16e van in totaal 17 klimmen. Van der Breggen reageerde, net als Women's WorldTour-leider Coryn Rivera (Team Sunweb). Het trio wist bij Deignan, Longo Borghini en Niewiadoma te geraken.

Met nog acht kilometer en de laatste beklimming van de Cauberg te gaan, had deze kopgroep 13 seconden voorsprong op een achtervolgende groep van 16 rensters.

 

cauberg lizzie nieuwadoma 2017 Small

 

"Dit was het plan. Ik zou aanvallen op de tweede beklimming van de Cauberg in dienst van Anna," zegt Deignan. "Het was precies zo de bedoeling dat Anna naar mij toe kon rijden."

"Het was moeilijk om met elkaar te communiceren, maar ik wist dat Anna het zou proberen als ze goede benen had," vervolgt Deignan. "Toen ze aanviel, had ik een grote glimlach op mijn gezicht. Want toen wist ik al dat ze zou winnen."

Van der Breggen deed haar aanval op zo'n zeven kilometer van de streep. Ze kreeg direct 10 seconden, wat ze uitbouwde tot 30 seconden toen ze bij de Cauberg aankwam. Het was genoeg om haar achtervolgers nooit meer terug te zien. Van der Breggen kwam uitgelaten over de streep.

 

Achter Van der Breggen won Deignan een tactische sprint voor de tweede plek.

 

Lizzie tweede plaats Amstel small

 

"De wind kwam van opzij, van links. Dus ik koos ervoor om dicht bij de hekken aan de rechterkant te rijden, zodat degene die de sprint zou aangaan in de wind zou zitten," zegt Deignan. "Ik probeerde op iedereen te blijven letten en zette aan toen ik zag dat de rest hun sprint begon."

Deignan wees naar de titelsponsoren Boels Rental en Dolmans Group op haar shirt met regenboogmouwtjes toen ze over de streep kwam, met Niewiadoma en Van Vleuten die achter haar naar een gezamenlijke derde plek sprintten.

"We reden heel goed als team," besluit Deignan. "We hebben het vertrouwen dat we ook de rste van de week iets moois gaan neerzetten. Het is echt geweldig dat je als team – als iedereen fit is – zo agressief kan koersen en het spel tactisch kunt spelen. Daarin zijn we de allerbeste."

 

FOTO: Boels-Dolmans Cycling Team

S5 Box